állategészség

2018.10.28. 07:00

A kutya életébe kerülhet a babéziózis

A melegebb időjárás, az enyhébb telek nyomán egyre gyakoribbak a kullancsok, ezáltal pedig a kutyákra fokozottabb fenyegetést jelentenek az ezen vérszívók által terjesztett betegségek, különösképpen az életveszélyes kórnak számító babéziózis.

Polgár Tibor

Lázár Attila kiemelte, a kutya szőrét érdemes naponta átnézni, a talált kullancsot azonnal el kell távolítani Fotó: Polgár Tibor

A köznyelvben általában babéziának, kutyamaláriának, kullancskórnak nevezett, Magyarországon elsősorban a kutyákat veszélyeztető babéziózist egy egysejtű parazita okozza, ami a fertőzött kullancsok nyálával vérszíváskor kerül be az eb szervezetébe, majd vörösvértesteken élősködik, elpusztítja azokat – mutatott rá megkeresésünkre Lázár Attila pápai állatorvos.

A tapasztalt pápai doktor, Lázár Attila kifejtette: a kullancs vérszívása után akár egy-két napon belül megjelenhetnek az első tünetek, de az is előfordulhat, hogy ez három hét múlva következik be, tehát nagyon változékony a lappangási idő, átlagosan egy hét körül van. A házi kedvencére odafigyelő gazdi könnyen észreveheti a babéziózis jeleit, mivel a betegség heveny tünetekben nyilvánul meg, a kutya bágyadt, fáradékony, kedvtelen, étvágytalan lesz, csekély aktivitást mutat, miközben rendszerint magas láz sújtja, és olykor ingadozóvá válik a járása. Ezt követi a vizelet fokozatos megsötétedése, vérszegénység kialakulása, illetve a máj, a lép, a nyirokcsomók megnagyobbodása, amit ki is lehet tapintani. Emellett a jószág bőre alatt bevérzések jelentkezhetnek, a nyálkahártyáján felületi gyulladások keletkezhetnek, továbbá a máj- és vesekárosodás veszélye szintén fennáll.

Lázár Attila kiemelte, a kutya szőrét érdemes naponta átnézni, a talált kullancsot azonnal el kell távolítani Fotó: Polgár Tibor

A babéziózissal megfertőződött kutya állapota gyakran rohamosan romlik, és kezelés nélkül az eb veseelégtelenség, veseleállás, vérszegénység vagy túl magas láz miatt néhány napon belül az örök vadászmezőkre távozik. Éppen ezért Lázár Attila hangsúlyozottan azt tanácsolja a gazdiknak, hogy a legcsekélyebb gyanús tünet esetén azonnal vigyék állatorvoshoz négylábú társukat. Mivel a kezdeti tünetek más betegségekre is utalhatnak, mindig fel kell hívni a doktor figyelmét az esetleges kullancscsípésre.

Az időben megkezdett injekciós kezeléssel jó eséllyel gyógyítható a babéziózis. Lázár Attila megjegyezte, a betegségen való átesés immunitást nem jelent egy újabb fertőzéssel szemben. A babéziózis a kutyák többségére életveszélyt jelent, azonban néhányuknál egyáltalán nem fejlődik ki, míg másoknál csak enyhe tüneteket okoz. A betegség emberekre és macskákra veszélyes változata itthon nem terjedt el. A „kutyamalária” szezonja tavasszal és ősszel van, de a hűvös nyarakon és enyhe teleken is gyakori. A klímaváltozás miatt egyre jobban elszaporodnak a kullancsok, már a városokban is előfordulhatnak szinte bárhol és bármikor, általuk pedig a babéziózis is állandó veszélyt jelent az ebekre. A megelőzés szempontjából fontos a kullancsok elleni védekezés, számos szer kapható a kutyáknak.

A Naplónak nyilatkozó pápai állatorvos elmondta, a kutya szőrét érdemes naponta átnézni, a vérszívót pedig azonnal el kell távolítani csipesszel, speciális kanállal, vagy nagy kullancs esetén akár az ujjaink segítségével. Fontos, hogy az eltávolítás során ne nyomjuk össze az ízeltlábú testét, és határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből. Ha esetleg a kullancs feje beleszakad a bőrbe, az nem jelent külön kockázatot, egy idő után kilökődik onnan. Ezután a sebet és az eltávolításhoz használt eszközt fertőtleníteni kell. Amennyiben a kutyában vérszívót találtunk, házi kedvencünket legalább egy hétig fokozottan figyelni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában