szezon

2018.10.14. 07:00

Süssük vagy főzzük a tököt

A kertben most érik a sütőtök, a piacon, zöldségesnél olcsón beszerezhetjük ezt a finom alapanyagot.

Tóth B. Zsuzsa

Érdemes mostantól tavaszig sokat fogyasztani belőle, a sütőtök ugyanis jó ízű és rengeteg vitamint tartalmaz, továbbá sokféleképpen felhasználhatjuk.

Magas a karotintartalma, ezért javítja a látást. Mivel sok antioxidánst tartalmaz, véd a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. Fogyaszthatjuk nyersen, de elterjedtebb a felhasználása sütve, főzve. Ha mégis megkóstolnánk nyersen, préseljük ki és igyuk meg nyugodtan a levét, mert az jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz. A kiegyensúlyozott anyagcserében ugyancsak fontos szerepet játszik, mivel magas a rosttartalma.

Amennyiben pedig inkább sütni szeretnénk, a kanadai és a nagydobosi, a nagy kerek, szürke héjú sütőtök egyaránt remek választás lesz erre a célra. Először is nagyon alaposan mossuk meg a tököt, töröljük szárazra, és vágódeszkán vágjuk le mindkét végét, majd óvatosan vágjuk ketté, félbe, magjait távolítsuk el. Utóbbit legegyszerűbben egy evőkanállal tehetjük meg. Aztán kétujjnyi szeletekre vágjuk éles késsel. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd a sütőtök szeleteit tegyük sütőpapírral, vagy alufóliával kibélelt tepsibe és süssük meg. Sütés közben csurgathatunk rá mézet, jó ízt ad neki. Süssük legalább egy–másfél órán át. Az egyik szeletbe szúrjunk villát, így tudjuk ellenőrizni, hogy megsült-e. Amikor már majdnem átsültek a sütőtökszeletek, emeljük a hőfokot 220 fokra, és süssük pirosra azokat nagyjából 10-15 perc alatt.

Amennyiben nem fogyna el a sült tök, készíthetünk belőle krémlevest. Ehhez dinszteljünk egy kis apróra vágott vöröshagymát olajon, majd dobjuk rá a megsült, felkockázott sütőtököt. Kicsit forgassuk, pirítsuk, aztán öntsük fel vízzel és fűszerezzük, vagy húsleves-levet adjunk hozzá. Tegyünk bele szerecsendiót, forraljuk jól össze, majd turmixoljuk és ízesítsük főzőtejszínnel. Ha túl sűrű, hígítsuk vízzel, ha túl híg, sűrítsük étkezési keményítővel.

A végén tálaláskor pirított zsemlekockával, bacon szalonnával vagy tökmaggal tegyük az asztalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában