csetény

2018.11.18. 07:19

Kékbe öltöztek a diabétesz világnap alkalmából

Hetedik éve öltözött kékbe a csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola a diabétesz világnap tiszteletére.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Minden kisdiák kék pólót öltött, az osztálytermeket kékre dekorálták. Három napon keresztül kiemelten foglalkoztak az egészséges életmóddal. Tavaly szerveztek először témahetet, kibővítve a már jól működő egészségnapot. Az idén a hét három napján minden tanórán kiemelten fókuszáltak a témára, mondta el Galambos Szilvia igazgatónő.

Egészséges ételekből készítettek reggelit Fotó: Müller Anikó Hanga

– Az első napon a fogápolás, a szájhigiénia témakör volt napirenden. A másodikon, mely a diabétesz világnapjára esett, a cukorbetegség tüneteiről, felismeréséről, megelőzéséről, az egészséges életmódról volt szó minden osztályban. A zárónap azzal indult, hogy eltérően az eddigi évek gyakorlatától, nem a szülők látták vendégül a diákokat reggelivel, hanem minden osztály saját maga készített egészséges termékekből álló tálakat, melyet közösen fogyasztottak el. Ez azért is volt hasznos, mert megtapasztalták, milyen ételek szolgálják az egészséges étkezést – emelte ki az igazgatónő.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Az alsósok gyümölcssalátákat tálaltak, a nagyobbak kínálatában szerepelt teljes kiőrlésű kenyér, magvas margarin, medvehagymás vajkrém, körözött, majonézes burgonyasaláta, csirkemell-, sonka-, csicseriborsó pástétom, tojás- és padlizsánkrém, búzacsíra, töltött gépsonka és tojás, mindezek mellé sok zöldség. Előzetesen játékos formában dolgozták fel az egészségügyi témákat. Étrendet állítottak össze az egészséges táplálkozás szabályainak betartásával, átírták az almás pite receptjét úgy, hogy cukorbetegek számára is fogyasztható legyen, kisfilmet néztek a cukorbetegségről, a kisebbek mesét írtak a tisztálkodásról, a nagyobbak riportot készítettek egymással a témában, reklámot vágtak össze fogkrémről, testápolási szerekről, foggal kapcsolatos közmondásokat, szólásokat gyűjtöttek.

Fotó: Müller Anikó Hanga

A zárónapon a mozgásé, a sporté volt a főszerep, volt néptánc Nagy Lászlóné és Bognár Gabriella, zumba Bérces Zsuzsa, ugrókötelezés Borsos-Rottenbücher Anita és Nagy Luca, karate Schwarcz Róbert és a Várpalotai Bányász Sportkör karate szakosztálya sportolóinak vezetésével.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Zárásként kihirdették a versenyek eredményét, a díjazottakon kívül mindenki apró ajándékot kapott. Galambos Szilvia megköszönte két főszervező kollégájának, Somogyiné Lugosi Mártának és Somogyi Katalinnak munkájukat, a diákoktól pedig azzal búcsúzott, hogy az egészség törékeny, melyre mindig vigyázni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában