az elmúlt 10 év legjobbjai

2018.12.11. 11:02

Meteorok, égi jelenségek Veszprém megyében – Te is láttad őket?

A nem is olyan régen lencsevégre kapott meglepő esemény hatására kollégáink kutatásba fogtak. Érdekel az eredmény?

Horváth Virág

Forrás: vmeteo

Brutális tűzgömb húzott el Veszprém felett címmel mutattuk be néhány héttel ezelőtt azt az égi jelenséget, amely az éjsötétben nappali világosságot teremtett. A vmeteo kameráin bukkantunk rá a hihetetlenül csodálatos jelenségre, amiről videó is készült. Szerencsére rengeteg észlelést kaptunk olvasóinktól: Seregélyes, Pápa, Ajka, Öskü... így pontos képet kaphattunk a meteor ívéről.

Perseidák 2011, 2013, 2015

Rövid kutakodásunk eredményeképpen rátaláltunk három évnyi Perseidák tudósításunkra. Először 2011-ben Hullócsillag Essegvár felett című cikkünkben mutattuk be a veszprémi asztrofotós, Ladányi Tamás munkáját, aki négy éjszakán át követte kamerájával az égi eseményeket. A kitartás meghozta gyümölcsét: a legsikeresebb felvételét a NASA a nap képeként jutalmazta.

Fotó: Ladányi Tamás

A sikeres felvétel Bánd község középkori várromjánál készült, ahol a holdfényes tájon a vonuló felhők felett villant fel a hullócsillag íve.

Augusztusi csillaghullás a Bakonyban című írásunk 2015-ben jelent meg, ezúttal teljes egészében Ladányi Tamás veszprémi asztrofotós tollából.

Csodálatos fotó örökíti meg az augusztusi, hajnali csillaghullást. A kép a Bakonyban készült (Fotó: Ladányi Tamás)

A népnyelvben hullócsillagoknak nevezett jelenség az augusztusi égbolt velejárója, amely meghálálja a hajnalig virrasztók bizalmát; ez alkalommal is az éjfél utáni órákban lehetett a legszebb példányokat megfigyelni. A mellékelt kép a Bakonyban készült, amely a Perszeusz, a Szekeres és a Bika csillagképek társaságában ábrázolja egy színes Perseida felvillanását – írja Tamás.

Meteorrajt csodálhattunk

 

Egy meteor látszik az égbolton Tés község két szélmalma felett 2015. augusztus 13-án. MTI Fotó: Komka Péter
Egy meteor látszik az égbolton Tés község két szélmalma felett 2015. augusztus 13-án.
MTI Fotó: Komka Péter

 

2018 még tartogat számunkra meglepetéseket!

Bár rohamosan közeledik az év vége, érdemes a tekintetünket az égboltra szegezni, hiszen a természet még az utolsó pár napban is megajándékoz bennünket elképesztő jelenségekkel:

December 13.,14. – Geminidák meteorraj

December 2.1 – Téli napforduló, és az év leghosszabb éjszakája

December 21., 22. – Ursidák meteorraj

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában