A csípős is nyerő

2019.01.01. 09:40

Első alkalommal rendeztek kolbásztöltő versenyt Badacsonytördemicen

Hagyományőrző falusi disznóvágással és kolbásztöltéssel kötötték össze a településen a Mindenki karácsonyát.

Tóth B. Zsuzsa

A horgászegyesület tagjai harmadikok lettek az első ízben megrendezett kolbásztöltésen

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A faluház udvarán dolgoztak fel két másfél mázsás disznót, közben felelevenítve a régi hagyományos disznóvágási szokásokat. A bontásban Bartalos János juhász jeleskedett, de segített neki Horváth Zoltán polgármester és Bíró Miklós, és mindenki másnak is jutott feladat.

A horgászegyesület tagjai harmadikok lettek az első ízben megrendezett kolbásztöltésen Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Reggelire a házi pálinka kóstolása után májat reszteltek, délelőtt húst abáltak a hurkához, a kemencében hurka és kolbász sült, de disznótoros káposztát is főztek, hogy a tradicionális ételeket mindet bemutathassák. Füstölésre nem ettek félre, a húst a hagyományteremtő céllal rendezett kolbásztöltéshez adták a jelentkezőknek.

A versenyre hét csapat vállalkozott, zömében civil szervezetek képviseltették magukat. Jeleskedett a munkában a családi recept alapján fűszerező Lábdi piac, amelynek tagjai ma már otthon nem vágnak disznót, inkább vesznek húst és azt dolgozzák fel. Az Ökoturisztikai centrum ugyancsak lelkesen töltötte a kolbászt.

Közben a Mindenki karácsonyán a színpadon felléptek szívhez szóló betlehemes műsorukkal a Szigligeti Általános Iskola első és második osztályosai, a Rózsakő Óvoda óvodásai, táncolt Horváth Gergő és Steer Attila, a Tördemic Néptáncegyüttes két tehetséges szólistája. A tánccsoport tagjai bakonyi karácsonyi népszokásokat, Somló környéki hagyományos regölést mutattak be.

A kolbásztöltő versenyt a Baranta művek csoportja nyerte tárkonyos kolbászukkal. Bebizonyosodott, hogy Barta Gábor és Antal Dávid nem csak az építőiparban jártas, hanem a Somló környéki disznóvágási hagyományokat is sikerrel őrzi. Másodikok a helyi ifjúsági és sportegyesület aktív tagjai lettek, akik sáfrányos és csípős, habanero paprikával fűszerezett kolbászt is töltöttek. Utóbbival győzték meg a zsűrit. A harmadikok a helyi horgászegyesület tagjai lettek.

A disznótorosból mindenkit megkínáltak, a maradékot pedig a helyi rászorulók kapják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában