idén is folytatja a sorozatot

2019.01.17. 19:14

Schwarz Kornél tavaly mindennap fürdött a Balatonban (videó)

Schwarz Kornél kertészmérnök azon kevesek táborát erősíti, akik tavaly mindennap megfürödtek a Balatonban. Sőt, ha jól belegondolunk, nem is igazán van rajta kívül olyan személy, aki ezt az embert próbáló tettet véghezvitte. Pedig igyekeztem az interneten ennek utánakeresni, de Kornélon kívül senkit nem találtam.

Szendi Péter

Schwarz Kornél tavaly mindennap megfürdött a Balatonban. Idén is folytatja az úszást, megspékelve azzal, hogy januárban naponta 20 ezer lépést megtesz

Fotó: Szendi Péter

Szeles, olykor napsütéses időben találkozom Kornéllal a füredi Esterházy strandon. A levegő hőmérséklete négy fok, a Balatoné mindössze egy, a partot hó és jég fedi. Többen megállnak, és saját szemüknek sem igazán hisznek, amikor bemegy a jéghideg vízbe. Előtte azonban egy kicsit beszélgettünk.

Schwarz Kornél tavaly mindennap megfürdött a Balatonban. Idén is folytatja az úszást, megspékelve azzal, hogy januárban naponta 20 ezer lépést megtesz Fotó: Szendi Péter

– Az ötlet 2017 nyarán született egy baráti társaságban, hogy milyen jó lenne, ha októberben, az egyik haverunk születésnapján megmártóznánk a Balatonban. Ezt véghez is vittük, de innentől kezdve én kalandvágyból lejártam, és kipróbáltam, hogy meddig bírom elviselni a hideget. Először csak hetente mentem, majd év vége felé elkezdtem mindennap lejárni, és ekkor döntöttem el, hogy 2018-ban az év 365 napján megfürdök a Balatonban – kezdi a beszélgetést Kornél. Barátai javaslatára mindennap egy-egy fényképpel dokumentálta, hogy megmártózik a tóban. Erről az év elején készített egy kis videót, melyet megosztott a legnépszerűbb közösségi hálón.

Kornél elmondása alapján sokan voltak, akik nemtetszésüket fejezték ki, amikor például márciusban a jeges Balatonban megfürdött. Többen szellemi képességét kérdőjelezték meg, de ő mit sem törődött a kritikusokkal, a fanyalgókkal. Elhatározta, hogy ha törik, ha szakad, végigcsinálja azt, amit kitűzött maga elé. Voltak persze pillanatok, amikor már neki is elment a kedve az egésztől, de kitartó, életerős embernek tartja magát.

– Emlékszem, amikor kezdett befagyni a Balaton, kásás volt, ráadásul a havas eső és az orkánerejű szél is megnehezítette a dolgomat. Ráadásul, amikor mentem haza gyalog, nagyon fázott a kezem, hiszen otthon hagytam a kesztyűmet. Nem hallottam arról, hogy rajtam kívül lenne még valaki, aki mindennap megfürdött tavaly a Balatonban. Persze, nagyon sokan próbára tették magukat, amikor szilveszterkor vagy az új év első napján megmártóztak. Többen javasolták, hogy a Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhetnék ezzel a teljesítményemmel, de nem foglalkoztat ez a kérdés.

Kornél idén is folytatja az úszást, megspékelve azzal, hogy januárban mindennap 20 ezer lépést megtesz. Legalább öt percet a vízben tölt, melytől felfrissül. Gyakran fut és kerékpározik, igazi ironman, aki mindemellett szerény és jó humorú.

Nem tartja magát a nemzet rozmárjának, hiszen ez a nemes cím Schirilla Györgyöt illeti meg, de örül annak, hogy sikerült teljesítenie a kitűzött célt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában