Ápoltak, takarítottak, vigasztaltak a klub tagjai

2019.03.27. 07:00

Hölgyek Tapolcáért: több évtizedes a történelmük

A tapolcai Nőklub immár 36 éve működik aktívan. Azóta számos eseményt rendeztek a tagok, több kezdeményezés fűződik a nevükhöz, és karitatív tevékenységükről ugyancsak ismertek.

Tóth B. Zsuzsa

Varga Károlyné Edit több mint tizenöt éve áll a csoport élén

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A mai Nőklubot Varga Károlyné mutatta be lapunknak, aki több mint 15 éve áll a csoport élén. Mint megtudtuk, a tapolcai Nőklubnak már történelme van.

– Magam is évtizedek óta részt vettem a munkájában, mielőtt még a vezetését elvállaltam. A 35. évfordulóra kezdtem el összegyűjteni a klub történetét, s ekkor engem is meglepett, hogy már az 1870-es években milyen fontos tevékenységet folytattak Tapolca település asszonyai.

A kor szokása szerint ekkor a férjezett, jómódú zsidó nők szinte kötelességszerűen vállaltak szerepet a szegények gyámolításában. Bálokat, teaesteket szerveztek, a bevételből a település szegényeit támogatták. Az 1895-ben alakult Jótékony Katolikus Nőegylet vezetőjével megtalálták a közös célt, és a háború ínséges éveiben egymást váltva látták el a népkonyha irányítását, segítését felekezeti hovatartozás nélkül.

Varga Károlyné Edit több mint tizenöt éve áll a csoport élén Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Sok más mellett például úgynevezett kötőestélyeket szerveztek jótékony céllal. 1909 februárjában jelmezes táncmulatságot rendeztek, a bevételt a szegények megsegítésére fordították. 1923-ban megalakult az Evangélikusok Nőegylete, öt évvel később a Lórántffy Zsuzsanna Nőegylet a reformátusok körében. Ezzel együtt már négy nőegylet működött a településen – emlékezett Varga Károlyné.

A mai Nőklub 1973-ban jött létre, majd az 1990-es években kisebb-nagyobb meg­szakításokkal működött. A város asszonyainak lehetőséget adott arra, hogy találkozzanak, és közösen szervezett programjaikon jól érezzék magukat.

– A klub létszáma akkoriban 40-60 fő volt. Kirándultak, színházba mentek, farsangi bált szerveztek, vetélkedők, zenei programok, művészeti és egészségügyi előadások szerepeltek az éves eseménynaptárban. A város értelmiségének, szakembereinek előadásai a klub működését segítették. Ha tudomásukra jutott, hogy valahol segíteni kell, ott voltak, ápoltak, takarítottak, vigasztaltak. Varrótanfolyamokat szer­veztek sok éven át nagy sikerrel – mondja a vezető.

A klub 2003-ban szerveződött újjá közösségi igényre. A városi könyvtár partner volt, hogy keretein belül működhessen a kis csoport, majd az egyre jobban kialakuló pályázati rendszer révén a Tapolcai Városszépítő Egyesület szervezeti egységébe kerültek. Minden évben beszélgetnek a város vezetőivel, ezen találkozók eredményeképpen az új temető felé vezető úton padok, kerékpártárolók, szemetes­ládák vannak már. Kétévente találkoznak a városi rendőrkapitánnyal. Javaslatukra hirdetik meg évente a Virágos városért akciót, amelynek aktív részesei. Faültetéseket kezdeményeznek, szervezői a Tapolcai téltemetőnek, a húsvéti tojásfadíszítésnek, a zöldágazásnak. Komoly kihívás volt számukra a város három temetőjének kataszterét elkészíteni, amelyért 2017-ben Tapolca Közszolgálatáért díjat kapott a Nőklub. Manuális foglalkozások, vidám ünneplések, kirándulások teszik egésszé az éves programot.

Méltók az elődökhöz, a saját szórakozásuk mellett fontos számukra a segítségnyújtás, ahol csak tudnak, részt vállalnak a munkában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában