egyszerűen és változatosan

2019.03.28. 07:00

Itt a jó idő: grillezzünk a szabadban

A jó idő érkeztével előkerül a kerti grillsütő, családi és baráti összejöveteleket színesít a közös sütögetés. Egyre népszerűbb a bográcsban főzés, tárcsán sütés, a grillsütők esetében pedig számtalanból választhatunk az üzletekben.

Tóth B. Zsuzsa

Grillezni nem túl vastag húsokat, grillkolbászokat, hamburgert és csevapot szoktak. Praktikus, ha sütés előtt legalább néhány órával, vagy akár egy nappal bepácoljuk a húsokat, porhanyósabbak és ízletesebbek lesznek. Egyszerű elkészíteni a pácot, használjunk a friss fűszereket, azokat keverjük bele olajba, amely lehet napraforgó- vagy bármilyen más hidegen sajtolt olaj, amely bírja a hőt.

A pácba kerülhet bors is, de kell bele savas anyag, például citromlé, bor vagy balzsamecet is. Sózni pedig sütés után érdemes csak, különben a só elvonja a nedvességet, és a húsunk kiszáradhat. A hús lehet tarja vagy csirkemell, de a hal is és a virsli ugyancsak alkalmas. A halat elég egy órára bepácolni. A szárazabb húsokat, mint a szűzpecsenye vagy a csirkemell, grillezés előtt csavarjuk be szalonnával. Azonban füstölt húst, például sonkát vagy kolbászt lehetőleg ne grillezzünk, mivel hő hatására rákkeltő vegyületek keletkezhetnek.

A vastagságra figyeljünk, érdemes nagyjából egy centi vastag szeleteket előkészíteni a grillezéshez. Amennyiben ennél vastagabb a hús, előfordulhat, hogy nem sül át majd rendesen. Aki vegetáriánus, az grillezzen zöldséget.

A sovány hús az erős hő hatására kiszárad és rágós lesz. Ha nem fedett a grillsütő, a bepácolt, befűszerezett húst csomagoljuk alufóliába és úgy süssük, akkor párolódik és nem ég meg. Ha megpárolódott, vegyük le a fóliát és még utána grillezzük egy kicsit. Amennyiben alufóliát használunk, annak matt fele nézzen a parázs felé.

A sütés a fedett grill használatával hatékonyabb. A grillgombában hamarabb puha lesz a hús és nem ég meg. A csont nélküli combot vagy a lebőrözött csirkemellet közepesen erősre sütve direkt grillezéssel nagyjából nyolc–tizenkét percig kell sütni. Ez alatt az idő alatt a belseje is megsül úgy, hogy félidőben csak egyszer forgatjuk meg. A csontos szárnyast indirekt módon közepesen erősre hozzávetőlegesen fél–háromnegyed órán át kell grillezni úgy, hogy a csontos fele legyen alul.

Marhahúst is grillezhetünk, puha, szaftos steak készülhet így, ha a grillezés előtt 20–30 perccel kivesszük a bepácolt húst a hűtőből és hagyjuk állni. Miután levesszük a grillrácsról, hagyjuk állni pár percet, hogy a húsnedvek helyreálljanak. A puha hátszín keményebb részeit mindenképpen pácolni kell. A puhításhoz a húspácnak tartalmaznia kell valamilyen savas anyagot, mint például gyümölcs- vagy zöldséglevet, joghurtot, bort, vagy ecetet. Hogy a hússzelet ne kunkorodjon fel, vágjuk be a szélét egy-két centi távolságokban. A készre pácolt húst törölgessük szárazra, és távolítsuk el róla a nagyobb fűszermaradványokat. A felesleges nedvesség a húson csak lassítja, akadályozza a sütést, míg a pácmaradványok a sütés során megéghetnek, ezzel rontják az étel ízét.

A grillre pácolva kerüljenek a húsok, akkor jobb ízűek és puhábbak lesznek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Grillezéshez faszenet szerezzünk be, ma már benzinkutakon is kapható, így a nap 24 órájában elérhető. Nem füstöl és viszonylag jól kontrollálható a hőmérséklete, egyenletesebben adja le a hőt. De ha úgy gondoljuk, a faszén helyett brikettes fűrészport is használhatunk. Gázzal működő grill is kapható, ugyanolyan finom ételt készíthetünk vele, mint a faszenessel. Sütés előtt ügyeljünk rá, hogy előre felhevítsük a grillt. Úgy tudjuk megállapítani, hogy elég meleg-e a faszén, hogy a tenyerünket éppen a grill fölé tartjuk. Ha a kezünket csak két másodpercig tudjuk ott tartani, akkor a tűz nagyon forró. Ha három másodpercig, akkor közepesen. Ha négy másodpercig, akkor a tűz közepesen forró. Amennyiben pedig öt másodpercig bírjuk a meleget, akkor a tűz alacsony hőfokú.

A szén már ne lángoljon, hanem izzon és parázs legyen. A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre. A tüzet kis hamu rászórásával is lefojthatjuk, ami arra is jó, hogy hosszabb ideig egyenletes hőt adjon. A tűz erősségét, a sütés hőfokát a parázs szét- vagy összehúzásával és a grillrács és a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk.

A szeletek forgatásához használjunk lapátot, lapátkanalat vagy hússütő csipeszt.

A többszöri forgatást kerüljük. A hús nyomkodása szintén nem jó, ha valaki szeretne biztos lenni benne, hogy a hús közepe is megfelelően átsült, használjon hőmérőt. Amennyiben megfeketedik, elszenesedik a hús, a fekete részt vágjuk le. Rákkeltő lehet és az íze is rossz.

Igyekezzünk egyenletesen eloszlatva tartani a parazsat, így a hőelosztás is egyenletes lesz, és nem következik be az a kellemetlen helyzet, hogy a középen levő húsok már rég kész vannak, amikor a szélén levő még el se kezdett sülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában