kertészkedjünk

2019.03.26. 11:00

Még időben vagyunk, elvethetjük a borsót, spenótot és salátát

Hegyesd Nem volt ­hosszú telünk, ám a talaj felmelegedése eléggé elhúzódott. Még semmivel nem vagyunk megkésve – mondta el Ware Borbála, a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke, akit a márciusi kerti munkákról kérdeztünk.

Leitner Vera

Ware Borbála több évtizedes növénytermesztési tapasztalattal rendelkezik Fotó: archív

A Balaton-felvidéknek a Balatontól távolabb eső területein, így például Hegyesd környékén is várhatók még fagyok Ware Borbála, a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke szerint. A néhány napos jó idő ellenére a talaj még nem engedett fel egészen, azonban néhány növény veteményezését már érdemes megkezdeni a kertészkedni vágyóknak.

– Most lehet vetni a spenótot, a zöldborsót, a salátákat, de a céklát is. Érdemes azonban még március végéig várni a zöldbabbal, a karalá­béval és a babbal. Krumplit is ültethetünk már, szalmába: az ágyásba szalmát teszünk, erre a krumplit, majd rá a komposztot, így biztosan nem fog elfagyni. Nagyon sok mindent én már előtte cserépben nevelek, így például ültettem már paprikát, paradicsomot, mivel nálunk ezeket a növényeket sokáig nem lehet kiültetni – sorolja Ware Borbála, aki gyakorlott gazdálkodóként több évtizedes növénytermesztési tapasztalattal rendelkezik.

Ware Borbála több évtizedes növénytermesztési tapasztalattal rendelkezik Fotó: archív

– A fűszernövények közül például a citromfű és a menta már kidugta a fejét, az izsóp, a tatárhagyma és a snidling már szintén szép nagy, ezeket mind szét lehet már ültetni, ha tőről szeretnénk őket szaporítani, de lehet már dugványozni a levendulát, a zsályát is.

Ware Borbála tapasztalatai szerint mindenképp érdemes mulccsal még ősszel befedni a növénytermesztésre szánt talajunkat, hogy a benne található mikroorganizmusok, a talajélet aktív maradjon egész télen át. Ilyenkor, márciusban már levehetjük a talajtakarásra használt lombokat, növényeket, természetes anyagokat, hogy egy kissé átszellőztessük a talajt, de a mulcs, a komposzt jótékony hatásait ezt követően is érdemes felhasználni.

Ware Borbála elárulta, ő a biogazdálkodás jegyében a veteményezésre szánt ágyásokba egy sor komposztot vet, és abba szórja a magokat. – A komposztot a növény fel tudja használni, a trágyát azonban nem, viszont utóbbi nagyban hozzájárul például a gyomok vagy a lótetű elterjedéséhez.

Ware Borbála kiemelte, a vetés után ismét érdemes betakarni a talajt, hogy a friss vetemény biztosan ne fagyjon el, hiszen ezzel állandó talajhőmérsékletet tudunk biztosítani.

A föld befedése nem utolsósorban a talajnedvesség megtartását is elősegíti, mely már a tavalyi évben is komoly problémát jelentett a gazdálkodók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában