szántód és tihany között

2019.03.17. 13:12

Zimányi András átúszta a hétfokos Balatont (videó)

Megcsináltam! – ezt mondta kitörő örömmel Zimányi András, aki a hétfokos Balatonban fél óra alatt leúszott 1100 métert Szántód-rév és Tihany-rév között vasárnap. A férfi ezzel a hideg jótékony hatására szeretné felhívni a figyelmet, később jég alatti úszást is tervez.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kapucnis kabátban ültek a horgászok a parton Tihany-révnél, a járókelők is így sétáltak, amikor az 54 éves, Pest megyei Zimányi András úszva megérkezett a rév melletti horgászkikötőhöz, és kisétált a partra. Az őt kísérő Rupertről, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának hajójáról többen mellé ugrottak és segítették levenni róla a biztonságot adó hevedert, amit hosszú kötéllel a hajóhoz rögzítettek. – Megcsináltam! – ezt kiáltotta nagy örömmel a férfi, majd azonnal fekvőtámaszokba kezdett, hogy felmelegítse magát. Először nem tudott beszélni, mert a hideg víztől lemerevedtek az arcizmai, de később elmondta, egyenletesen tempózott mellúszásban, de a táv közepén a hullámokkal küzdött. Eredetileg Tihanyból indult volna, de a szélirány miatt változtattak az elképzelésen, így Szántód-rév mellől kezdte meg az úszást.

Zimányi András fél óra alatt úszta le a távot Szántód-rév és Tihany-rév között, hétfokos vízben Fotó: Pesthy Márton/Napló

Végig édesanyjára gondolt, aki annak idején megtanította úszni és megszerettette vele a Balatont. – Idefűznek a legszebb emlékeim, a nyarakat itt töltöttük – jegyezte meg András, aki ma is imádja a tavat – ahogy fogalmazott – a vizéért, a napfényért, mindenért, és amikor teheti, jön ide. Meggyőződése, hogy a hideg víz jótékony hatással van az egészségre. Célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a hideg nem az ellenségünk, hanem a barátunk, és nagyon jót tesz az idegrendszernek. Bíró Balázs edzőtársával készült a mostani úszásra a Pest megyei tavakban télen, és fokozatosan szokott a hideg vízhez. Taxisként sokat ül, így a mozgás, a hideg vizes sport különösen jót tesz neki. Úszás előtt egy müzliszeletet evett, vizet ivott, de most annyira éhes, hogy egy fél disznót is meg tudna enni. A terveiről azt mondta, 25 méteres, jég alatti úszást tervez. – Hogy miért? A hideg miatt – vágta rá.

A férfi 17 éves fia, Gergő, aki szintén a kísérőhajóban ült, úgy mondta, izgult édesapjáért, és nagyon büszke rá. Andrást a parton nagy taps fogadta, a jelenlévők elismerően beszéltek a férfi teljesítményéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában