Vastaps az ovisoknak

2019.04.26. 14:00

Megyebeli tánccsoportok adtak ízelítőt tudásukból

A bakonyi kisváros adott otthont a Német Nemzetiségi Óvodák 8. Tánctalálkozójának a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde szervezésében.

Kelemen Gábor

A bakonynánai óvoda Napraforgó csoportjának előadása.

Fotó: Kelemen Gábor

Tizennégy helyről érkeztek a megyéből óvodai tánccsoportok, hogy megmutassák tudásukat. A résztvevőket Kovács Mónika, a házigazda intézmény vezetője köszöntötte az óvoda újonnan kialakított, hamarosan átadásra kerülő tornatermében. Kiemelte, hogy egy nagy hagyományú programnak ad helyszínt a zirci óvoda, melyen összesen tizenhét csoport bemutatkozását kísérhetjük figyelemmel.

A bakonynánai óvoda Napraforgó csoportjának előadása.
Fotó: Kelemen Gábor

– Nagy örömmel fogtunk e program megszervezésébe, hiszen minden nemzetnek csak akkor van jövője, ha olyan utódokat nevel, akik megőrzik nemzeti identitásukat és édes anyanyelvüket. Különösen igaz ez a nemzetiségi hagyományok és nyelvismeret továbbadására – mondta a zirci intézményvezető.

Kovács Mónika beszélt arról is, hogy a rendezvény célja a német nemzetiség nyelvének, kulturális hagyományainak, szellemi és tárgyi örökségének méltó ápolása, amivel hozzájárul Magyarország kulturális sokszínűségének megtartásához. Támogatóként ebben volt segítségükre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat és Zirc Városi Önkormányzata. A program megvalósulását támogató szervezetek képviselőit külön köszöntötte az intézmény vezetője.

A rendezvényt Hédl József, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy Zirc adhat helyet a találkozónak, és hogy ilyen szépszámú résztvevőt köszönthetnek a városban.

A zirci óvoda Bóbita csoportjának tagjai adták elő a nyitótáncot.
Fotó: Kelemen Gábor

A műsort Vajcsné Győri Éva német nemzetiségi óvodapedagógus vezette két nyelven. A csoportok bátran léptek színpadra, s mutatták meg azt, amit nevelőik gondosan megtanítottak nekik. Ajkarendekről, Bakonynánáról, Bakonyjákóról, Herendről, Kislődről, Lókútról, Magyarpolányból, Márkóról, Nagyvázsonyból, Olaszfaluból, Tótvázsonyból, Úrkútról, Veszprémből és Zánkáról érkeztek tánccsoportok a Bakony fővárosába. A műsort a házigazda Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde két német nemzetiségi csoportjának fellépése zárta keretbe. A közönség együtt élt az előadásokkal, vastapssal jutalmazták a produkciókat.

Mint azt megtudtuk, a rendezés lehetőségét minden évben más óvoda kapja, amit egy vándorbot szimbolizál. Erre ráköthetik a szalagjukat a szervező intézmények. A vándorbotot az úrkúti óvodának adták tovább a zirciek.

Minden fellépő csoportot megjutalmaztak és vendégül láttak a szervezők. Kísérőprogramként népi játszóház, kézműves-foglalkozások, udvari ügyességi játékok várták a találkozó résztvevőit, s a népi élet tárgyi emlékeit bemutató kiállítást is meg lehetett tekinteni. KG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában