Felelősséggel tartozol érte

2019.04.09. 12:45

Miért ne ajándékozzunk tapsifülest húsvétra

A húsvéti vásárlási és ajándékozási láz legnagyobb áldozatai a gyermekeknek vett élő állatok.

Horváth László

A húsvétot megelőző időszakot is áthatja a felelőtlen vásárlási kényszer. Karácsonykor a legtöbb gyerek játékot, kisvasutat, pulóvert kap. Ám húsvétkor megugrik az élő állatok (főleg csibék és kisnyuszik) vásárlásának száma. Azonban míg egy játékot félre tehetünk a polc aljára, mikor meguntuk, az élő kisállatokkal nem ez a helyzet.

Kicsinek még aranyos. Fotó: Archív

Az állatok folyamatos törődést igényelnek, erre a felelősségre azonban sok kisgyerek áll készen (ahogy gyakran szüleik sem). Példának okáért a nyúl érzékeny állat, ha megnyomják, ha túl sokat eszik, ha nem megfelelő a hőmérséklet (és még sorolhatnánk), az mind-mind a nyuszi életébe kerül.

Leggyakrabban az utcán végzik. Fotó: Polgár Bettina /Napló

Ezzel párhuzamosan viszont megrág mindent, amit elér, hullajtja a szőrét, és nem igazán nevelhető szobatisztaságra. Röviden: vagy egy rövid életű nyulat nyertünk, vagy megrágott számítógépkábeleket és türelmüket lassan elveszítő szülőket.

Így kerülnek a megunt kedvencek nagyon rövid időn belül az utcára, vagy jobb esetben állatvédőkhöz. Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai azonban találkoztak már a kisállattól történő megszabadulás drasztikusabb módjaival is.

A leghelyesebb, amit tehetünk, ha megfogjuk a gyerkőcöt és elsétálunk vele a Veszprémi Állatkertbe a hosszú hétvégén. Így gyermekünk is megkapja a cukiságadagját, anyuka és apuka sem kell, hogy naponta takarítsa a szőnyeget és – nem utolsó sorban – eggyel kevesebb kisállatnak okoztunk szenvedést.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület videóján gyerekek beszélnek a felelős állattartás fontosságáról.

Adjunk szeretteinknek saját készítésű ajándékot, vagy kirándulást! Az igazi ünnep végső soron az, hogy együtt van a család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában