Improvizáltak a táncosok

2019.04.15. 19:43

Nagyon jól szerepeltek a házigazdák a Bakony Virágai versenyen

A megye különböző részeiből hatvanöt produkcióval több mint száz táncos lépett a közönség elé a XVI. Bakony Virágai szólótáncversenyen, a várpalotai Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Bakony Virágai-díjat kapott a versenyen a Cserregő Néptáncegyüttest képviselve Sárkány Dóra és Bognár Máté Csaba.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Az elmúlt több mint másfél évtizedben a térség meghatározó népművészeti eseményévé, a megye kiemelkedő táncosainak nívós seregszemléjévé vált a Bakony Virágai szólótáncverseny, amelyet minden évben a tánc világnapjához kapcsolódva szervez a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület a helyi Cserregő Néptáncegyüttessel karöltve.

Idén is négy kategóriában mutatták be tudásukat a nevezők. Az I. korcsoportban a 10 év alattiak, a II. kategóriában 11–14 év közötti táncosok léptek közönség elé. Délután a 15–18 éves korosztály versenyzői és a felnőtt, IV. korcsoport táncosai mutatkoztak be. A verseny kiírása szerint a magyar táncok közül bármit választhattak a táncosok, ám nem előre begyakorolt koreográfiát kellett bemutatni, hanem a Dűvő zenekar kísérete mellett improvizáltak másfél, illetve két percen át a résztvevők.

Bakony Virágai-díjat kapott a versenyen a Cserregő Néptáncegyüttest képviselve Sárkány Dóra és Bognár Máté Csaba. Fotó: Szabó Péter Dániel

Az egész napos táncversenyen a produkciókat ezúttal is táncosból lett neves táncpedagógusok értékelték. A zsűrinek 30 plusz 4 díj odaítélésére volt lehetősége, az idei különdíjat a XX. Tatai Sokadalom ajánlotta fel. A felajánlás révén a júliusi Tatai Sokadalom Gálájára négy díjazottat juttathatott el a Fejér Erika és Taba Csaba, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium táncpedagógusai alkotta zsűri. Az eredményhirdetésig a Los Andinos együttes dél-amerikai népdalokkal szórakoztatta a résztvevőket. Az eredményhirdetésen Taba Csaba a táncosok mellett a felkészítők munkáját méltatta és azon véleményének adott hangot, hogy a hasonló színvonalas megmérettetések mellett a néptánc jövője biztosítottnak látszik.

A 30 Bakony Virágai-díjjal kitüntetett táncos és páros között ott volt a várpalotai Cserregő Néptáncegyüttest képviselő Bognár Máté Csaba és Sárkány Dóra, akik a felnőtt kategóriában vehették át a rangos elismerést. A házigazdák jól szerepeltek az erős mezőnyben, az első és a második korcsoportban a Tordasi Műhely táncosai kápráztatták el a zsűrit. A Tatai Sokadalom Gálán Kozó Hanna és Varga Milán, Lehner Flóra Anna és Sinkó Szabolcs, valamint Nagy Gergely és Horváth Boróka Gyöngy vehet részt. A felnőtt versenyzőket Bári Boglárka és Blanárik Viktor képviseli A verseny alatt érkezett felajánlást a Tordasi Műhely tudhatja magáénak.

A Bakony Virágai szólótáncversenyt több mint 16 évvel ezelőtt Krizsán-Szabó Mária, a Cserregő Néptáncegyüttes akkori vezetője álmodta, s szervezte meg. Kezdetben a város központjában mutatkoztak be a közönségnek a táncosok, ám a résztvevők számának növekedése miatt évek óta a város művelődési központjainak valamelyikébe „költözhetett be” a színvonalas megyei, sőt mára már régiós megmérettetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában