Személyre szóló színes origami

2019.04.11. 07:00

Nincs lehetetlen, ha papírból kell figurákat hajtogatnia

Mészáros Csilla egykor óvónőként dolgozott, majd vendéglátózott, most pedig évek óta origamit készít, egyre nagyobb sikerrel. Látványos munkáit mind többen ismerik, képes egy komplett esküvői dekorációt elkészíteni papírból a csokortól az asztali díszekig.

Tóth B. Zsuzsa

Mészáros Csilla.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Mivel azonban az utóbbi évek során sokan megismerték, már egyre többen egyedi origami­figurát kérnek tőle. Készített például kicsi Singer varró­gépet, de nem okozott gondot számára megformálni a Chevrolet gépkocsi élethű mását, illetve a szálló ara papagájt vagy különféle mesefigurákat, népszerű filmek szereplőit. Köztük Tádét, Grut, Darth Vadert.

Mészáros Csilla Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ballagásra vagy születésnapra, nyugdíjba vonulásra, céges ünnepségekre ugyancsak egyedi igényeket elégít ki. Az ajándékok mellett formára hajtogatott szalvéták, asztaldíszek őrzik a keze nyomát. A kis virágokból össze­állított, csokrot mintázó, lapos üvegtálban, mécsestartóban álló dísz egyre népszerűbb ilyen alkalmakkor is.

De még mindig sokan kérnek hattyút esküvőre, sőt, élővirág-csokor helyett szatén­szalagból vagy diszkréten fé­nyes papírból hajtogatott virágokból, például liliomból esküvői csokrot. A páva, az elefánt, a kis ballagó bagoly mindig népszerű, még esküvőkiállításokon is kérnek ilyesmit tőle. Akár ballagó csibét és vízilabdázó kislánynak zöld-fehér labdával tarka csokrot is készít. Tanév végi tanári ajándék lehet a számokkal díszített hűtőmágnes, az angol zászló a nyelvtanárnak, a labda a testnevelőnek, a napraforgó a biológiatanárnak. A technikatanárok ollót és varrógépet kapnak, a történelemtanár a Szent Korona kicsinyített mását, a földrajztanár földgömböt, a rajz­tanár palettát. Az osztályfőnök liliomcsokrot kap annyi szál virággal, ahány diákja volt, a szirmokon feltüntetve a gyerekek nevét.

Bármilyen figurát elkészít hajtogatással. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Felkapottak ünnepek előtt a kis fenyők, a nyuszis ajtódíszek, utazási emlékként, ajándékba a különféle hűtőmágnesek is. Megmintázta a tapolcai Malom-tó környékét, a malomkereket, de praktikus nyári apró balatoni ajándék a horgony vagy a mentőöv, a kishal mint mágnes is. Anyák napjára apró szívecskés hűtőmágnesek készülnek. A Ferencváros logót készítés előtt megtervezte, de a térbeli alkotásoknak, figuráknak rögtön nekiáll, addig próbálkozik, amíg nem elégedett az eredménnyel.

Felkapottak a mesefigurák. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A lakkozástól a figurák meglepően masszívak, időt­állók, jól bírják a szállítást is. Csilla monumentális pávájára mindenki emlékszik, aki egyszer is látta. Kézműves-­foglalkozásain a gyerekeknek is átadja tudását, de sokszor a szülők is megpróbálkoznak a technikával. A foglalkozások nem állnak távol tőle, hiszen Csilla óvónőként dolgozott több mint két évtizeden át. Közben megszületett a lánya, az édesanya pedig folyamatosan képezte magát. Az óvodában sokféle technikát ki­próbált, de mindig a papír volt a kedvence.

Megismerkedett az origamival. Párjával tizenhat évig külföldön vendég­látózott. Közben megtanulta a számítógép használatát is, és szabadidejében hajtogatott. Akiket meglepett az origamidíszekkel, bátorították. Ez ins­pirálta és válaszút elé állította, a papír mellett döntött. Amikor egy újságban meglátott egy ezer papír, más néven 3D vagy block folding origamitechnikával készült kis libát, elkészítette, és onnantól nem volt megállás. Ebből az alapból több százat, több ezret kell hajtogatni, hogy összeállítható legyen egy tetszőleges figura. Azokat Csilla mindet maga kísérletezi ki, nem másol.

A virágokkal teli kosárszintén népszerű asztaldísz. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A lánya esküvőjére már maga alkotta meg a teljes dekorációt – papírból. Azóta sok esküvői és más dekorációt hajtogatott az ültetőkártyáktól a meghívón és az asztaldíszeken át a menyasszonyi csokorig. Évek óta itthon él már, megtanult weboldalt készíteni, megismerkedett a marketinggel, blogot, cikkeket ír. A maga kárán jött rá, milyen lakkal kell rögzíteni a kész remekművet, ha szeretné, hogy éveken át tartós maradjon. Egy tízcentis hattyúhoz 150 apró, hajtogatott darabka kell, nemkülönben egy motorkerékpárhoz vagy világítótoronyhoz. A többnapos munka eredménye azonban évekig ép marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában