testre és lélekre ható ősi módszer

2019.05.15. 07:00

A jóga út a belső harmóniához

Rendkívül nagy népszerűségnek örvend manapság a jóga, valósággal divattá vált. Vajon tudjuk-e pontosan, hogy minek köszönhető rendkívüli ereje? Sport vagy életmód? Miben különbözik a nyugati mozgásformáktól? Miként képes harmóniába hozni a testet, lelket és a szellemet?

Borsos Renáta

Az Indiából világhódító útjára indult ősi módszert, egyedi mozgásformát hazánkban is sokan ismerik már. Egyre több helyütt olvashatunk róla, egyre több fórumon találkozhatunk vele, ám még akadnak olyanok, akiknek a szó hallatán csak egy furcsa testhelyzetben lévő ember jut az eszükbe, akiről csak úgy sugárzik a lelki béke.

A jóga – mint a keleti bölcselet egy formája – egyesülést jelent. Egy olyan gyakorlati tudomány, melyet India ősi látói, a risik tökéletesítettek, nemcsak az indiaiak, hanem az egész emberiség számára. Az önművelés gyakorlati módszereként is titulált egzakt tudományhoz olyan szavak társulnak, mint a meditáció, a béke, az egészség.

A jóga mint a testi-lelki egészség megtartásában vagy elérésében meghatározó szerepet játszó módszer, a szeretet és boldogság intenzívebb megélésében is hatékony, képes életmódunkban mélyreható pozitív változásokat generálni. Elsajátításához mindenekelőtt szükségeltetik egy hozzáértő és szakavatott jógaoktató. Neki köszönhetően juthat csak az utóbb említett magas szintre a jógázó. Számottevő változást azonban kizárólag töretlen kitartással és alázattal lehet elérni.

Nyugaton az Indiából indult ősi technika alatt leginkább egyfajta sportot értünk, mely mozgás az egész tortából pusztán csak egy szelet. Mondhatni, némelyek azért választják a jógát, hogy fitten tartsák magukat, míg mások speciális fizikai panaszaikra, testi fájdalmaikra vagy akár pszichés eredetű idegességük oldására, csökkentésére.

Akadnak olyanok is, akik úgy vélik, nem kapták meg az élettől mindazt, amit megkaphatnának, így egyfajta vonzás törvényének a csírájaként tekintenek a keleti módszerre. Összetettek az okok, mégis azt lehet mondani a jógában intenzíven elmerülők tapasztalatai alapján, hogy mindegyik esetben segítséget nyújt, megadva a jógázónak azt, amit várt. Akik eme összefoglaló hatására kedvet kaptak, de élmények és tapasztalatok hiányában még a bátortalanok táborához tartoznak, megerősítésként olvashatják tovább a sorokat. Íme néhány pozitív hatás, hogy belevágjanak, és abszolút kezdőként már az első jógaóráról kellemes élményekkel távozzanak.

A különleges mozgásforma hatására a test hőt termel, az izzadással pedig elindulnak a méregtelenítési folyamatok. A toxikus anyagok a bőrön keresztül távoznak a szervezetből. Mivel a jógapózok minden irányban átmozgatják a testet, az emésztés is hatékonyabban működik. Pozitív hatásként ehhez hozzáadódik, hogy a teljes tüdős jógalégzés hatására búcsút inthetnek az érintettek például a puffadásnak és a gyomorsavtúltengésnek. Mivel a jógaórán saját testsúllyal dolgoznak a résztvevők, így izmaik fokozatosan fejlődnek, hajlékonyságuk és erejük nő, alakjuk látványosan formálódik.

Az egészséges gerincoszlop megtartása érdekében szintén hatásos mozgásforma a jóga. Rohanó életmódunk következtében általános jelenség, hogy rengeteget ülünk autóban, buszon, villamoson, vagy épp az irodában. Sokat lógatjuk a fejünket laptopozás, mobilozás alatt. Az ilyen esetekben koponyánk nehezebbé válik a nyakunk és a vállunk számára, könnyen generálva derék- és hátfájdalmat. A stressz és a kevés mozgás pedig csak újabb két negatív tényező. Szerencsére a jóga a gerinc hosszanti nyújtásával hatékony segítséget jelent ezen problémák oldásában: erősíti a mély izmokat a gerinc mentén. S ha még mindig megkérdőjeleződik, hogy voltaképpen receptre kellene felírni eme mozgásfajtát, a válasz a következő: kitűnő stresszoldó.

Az egyedi mozgásforma és a tudatos légzés együtt megnyugtatja az idegrendszert. Hát kell ennél több indok arra, hogy belevágjunk? Tekintsünk rá úgy, mint minőségi egészségfejlesztő, egészségmegőrző énidőre, mely életmódbeli pozitív változásokat generál számunkra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában