a tudományok tükrében

2019.05.22. 14:00

Millenniumot ünnepel a Szent Mauríciusz Monostor

Bakonybél 1000 címmel tudományos konferenciát szerveztek a Szent Mauríciusz Monostor alapításának ezeréves évfordulója alkalmából.

Müller Anikó Hanga

A konferencián a bencés monostor ezeréves történelmét elemezték

Fotó: Müller Anikó Hanga

A tudóstársadalom neves képviselőit hívták előadókként – művészettörténészeket, régészeket, tudományos kutatókat, egyetemi tanárokat, restaurátorokat, levéltárosokat – akik a monostor történetét kutatják, vagy részt vettek a Borostyán-kő régészeti kutatásában.

Vásárhelyi Anzelm, a monostor alperjele köszöntőjében arról szólt, húsz évvel ezelőtt, az új alapításra készülve az volt a cél, hogy belső inspirációk mentén keressék a megújulás egyéni és közösségi útjait.

A konferencián a bencés monostor ezeréves történelmét elemezték
Fotó: Müller Anikó Hanga

– A konferencia célja az emlékezés, emlékeztetés és megbékélés. A bakonybéli völgyben valaha élő szerzetesek életét megismerni, megérteni, megszeretni, ez is hozzájárul a belső integritáshoz, a lelki békéhez, a történelmi kutatások pedig a mentalitásunkat és működésmódunkat máig befolyásoló hagyományok mélyebb megismeréséhez, mondta.

A tanácskozáson szó volt az alapításról, Szent Günter szerepéről, a hajdani apátság birtokairól, tatárjárás előtti gazdasági szerepéről, a Borostyán-kőnél fellelt középkori kegyhelyről és éremleletről, az egykori szerzetesek életéről. Ezek mellett fókuszba került még a szerzetesi élet és pasztoráció kapcsolata, a II. József-kori és az 1950. évi feloszlatás, a gazdálkodás az évszázadok során, a rend tanárképző főiskolája, a meghatározó apátokról.

Halmos Ábel, a monostor perjele Természet, ige, megbékélés című előadásában a hagyomány által inspirált vízióról beszélt. Ábel atya hangsúlyozta, hogy az itt élő szerzetesek életformáját mindmáig meghatározza a természethez fűződő kapcsolatuk, Isten igéjének olvasása és a megbékélés Istennel, önmagunkkal, az embervilággal. E három folyamatot, a teremtett világ őrzését, a monasztikus életet és megbékélést mutatta be az ezeréves történelem három emblematikus szereplője, Szent Günter, Szent Gellért és Guzmics Izidor életében. Szólt arról, e három folyamat miként van jelen mai közösségük életében.

A tudományos értekezések anyagát tervezik önálló kötetben megjelentetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában