Rendezett, takaros kisváros

2019.05.12. 07:00

Mindenképp érdemes egy napot eltölteni Lendván

A határ menti szlovén kisváros megér egy tartalmas, egész napos kirándulást, de ha a paraffinos termálvizű fürdője is csábít bennünket, könnyen találunk szálláshelyet.

Tóth B. Zsuzsa

A Makovecz Imre tervezte Városi Színház és Hangversenyterem organikus jegyeket őriz.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A muravidéki város közelébe érve a dombokra felkúszó szőlőültetvények, vendégfogadók, borospincék árulkodnak róla, hogy Lendva a legjobb szlovéniai bortermő helyek közé tartozik. A város közelsége és szép természeti környezete, kulturális sokszínűsége miatt ugyancsak vonzó, amellett dinamikusan fejlődik. Megújultak a közterei, történelmi emlékhelyei. Tiszta, rendezett európai kisváros közvetlenül a határ túloldalán.

A Bánffy-vár gazdag állandó és időszakos kiállításaival várja vendégeit
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A központban sétálva lépten nyomon találkozunk a magyar történelem emlékhelyeivel. Olyan érzésünk lehet, mintha a XIX. század második felébe csöppentünk volna vissza. A részben magyarok által lakott kisváros főutcáján felújított, polgári stílusú házakat találunk. Sétáljunk fel a Bánffy-várba, ahol galéria és múzeum vár bennünket az alkalmi tárlatok mellett. A történelmi nevezetességek közül a Bánffy vár már a 12. században is állt, mai formájára az Esterházy hercegek építtették át, 1945-ig a család birtokában volt. A várban kialakított és 1973 óta működő Galériát és Múzeumot mindenképpen érdemes megtekinteni, ez nemcsak a város múltjába nyújt betekintést, de alkalmi tárlatai révén olykor egyedülálló művészeti élményt is kínál.

A város szülötte, Zala György szobrász tárlata, a bronzkori leleteket felvonultató régészeti kiállítás, a végvárak emlékeit megelevenítő történelmi gyűjtemény, az egykori várfal maradványait őrző lapidárium és a népi textíliákat bemutató néprajzi tárlat a vár két emeletét foglalja el. Különös módon azonban itt a tetőteret is beépítették, hogy nagyobb legyen a bemutató hely. A lepkeimádók Stefan Galic csodás magángyűjteményét is láthatják. Az időszakos kiállítások sorában korábban volt már itt Alfons Mucha tárlat, a közelmúltban zárt be a Hundertwasser- és Hasegawa-tárlat. Most, csaknem az év végéig Robert Jurak fantáziadús alkotásai láthatóak Hegesztett világ címmel.

A Makovecz Imre tervezte Városi Színház és Hangversenyterem organikus jegyeket őriz
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A várból lesétálva a közelben láthatjuk az eredeti formájában helyreállított zsinagógát, amely ma kulturális központ. Közelében áll az organikus építészet mestereként ismert Makovecz Imre tervezte Városi Színház és Hangversenyterem. Az épület magán viseli Makovecz építészetének jellegzetes jegyeit. Sokak számára talán ellentmondásos, a valóságban azonban rendkívül funkcionális, örökségünkkel átitatott modern remekmű. A nagy és szakszerűen felszerelt színpad, a gyönyörű színházterem, a tágas előtér és nem utolsósorban az impozáns külső megjelenítés vonzza a városba látogató vendégeket, turistákat. A helyiek itt találkoznak, társalognak barátaikkal, ismerőseikkel, a 444 férőhelyes színházteremben él­vezik a színházi és zenés produkciókat, megnézik fellépő gyermekeiket és a hazai amatőr művészeket, ahogy táncolnak, játszanak, énekelnek magyar, szlovén, horvát és roma nyelven.

A terem évente több mint száz különböző rendezvénynek ad helyet, az előcsarnok pedig számos kiállításnak, könyvbemutatónak, társalgási estnek. Az intézmény építését Lendva községe, a Szlovén Köztársaság és Magyarország finanszírozta. A földszintet és az előcsarnoki galériát Király Ferenc lendvai szobrászművész alkotásai gazdagítják.TBZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában