bor világverseny

2019.05.21. 12:00

Negyedszer is Trófea díjat kapott a somlói Tornai Pincészet

Negyedszer is Trófea díjjal ismerték el a somlói Tornai Pincészetet, amit ezúttal a 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelű kapott meg a londoni International Wine Challenge-en, (IWC) az ötven országból érkezett, 15 ezer tétel közül. A versenyen Magyarországról még három tokaji pincészet kapott aranyérmet, közülük a Patricius Borház a Trófeát is elnyerte.

Kovács Erika

Különösen fontosak a nagy világversenyek.

Fotó: Tornai Pincészet

Tornai Tamás tulajdonos felidézte, a világ egyik legrangosabb versenyén két héten át, négyszáz szakértő, többfordulós bírálatban értékelte a borokat. Az IWC-re évente átlagosan több mint 15 ezer bort neveznek a világ több mint 50 országából, és mindössze néhány százaléka lesz aranyérmes. A szakértők az aranyérmes borok újrakóstolásával, egy újabb körben választják ki a Trófea díjasokat. A Tornai Pincészet mindhárom benevezett borát díjazták: a Trófea mellett a 2017-es Top Selection Grófi Juhfark aranyérmes, a 2016-os Prémium Juhfark pedig bronzérmes lett. Aranyérmeseik 95 pontot kaptak a maximális 100-ból, így két borral is ott vannak a világ legjobb 150 tétele között. A versenyen Magyarországról csak tokaji édes bor kapott aranyat: a Vaxco Vineyards, a Royal Tokaji Borászat, valamint a Patricius Borház, utóbbi a Trófeát is elnyerte.

Különösen fontosak a nagy világversenyek
Fotó: Tornai Pincészet

Tornai Tamás büszkén említette meg, hogy pincészetük Magyarországon egyedülálló, és a világon is ritka eredményt ért el azzal, hogy a korábbi sorozat után, a 2015-2017 között elnyert egy-egy Trófea díj után most negyedszerre is megszerezte az IWC legmagasabb elismerését.

- Különösen fontosak a nagy világversenyek, nemcsak a bírálat színvonala, hanem a nemzetközi visszhang miatt is, amely új, fontos piacokat nyithat meg a magyar, illetve a legkisebb borvidékünk, a Somló számára, vélekedett Tornai Tamás. Hozzátette, a világon az egyre élesebb versenyben hazánk csak a ránk jellemző, különleges és limitáltan elérhető boraival tud igazán sikeres lenni. A mostani két arany illetve, a negyedik trófea külön jutalma, hogy a somlóiak ott lehetnek a londoni, júliusi „boros Oszkár gálán”, amelyre a trófea díjasokat hívták meg.

A somlói pincészet borainak hatvan százalékát exportálják, főként Belgiumba, Hollandiába és Németországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában