Helyi életstílus

2019.05.09. 07:00

Népviseletet öltöttek a csetényi diákok

Harmadik éve csatlakozott a Vámbéry Ármin Általános Iskola a Magyar Népviselet napjához. 2015-ben Hrágyel Dóra, a Kallós Zoltán Alapítvány munkatársa javasolta, a sok világnap mellett április 24-e legyen a népviselet napja.

Müller Anikó Hanga

Jó hangulatú volt a táncos forgatag Németh Rebeka vezetésével

Fotó: Iskola

– Annyi mindennek teremtünk hagyományt, miért ne lehetne a népviseletnek is egy napja? Legyünk büszkék értékeinkre! Mutassuk meg a világnak, hogy nemcsak táncházakban és előadásokon lehet ezekkel a ruhákkal találkozni, de a mindennapokban is megállják a helyüket. Egy népviseleti darabot – szoknya, mellény, blúz, ing vagy csak egy pántlika – vegyük fel egy mai ruhával kombinálva. Így menjünk ki az utcára, iskolába, munkahelyre – hangzott a felhívás.

Jó hangulatú volt a táncos forgatag Németh Rebeka vezetésével
Fotó: Iskola

Soha még ennyi diák nem öltözött a bakonyi településen ennek szellemében, mint most, és a tanárok is viseletbe öltözve tartották óráikat. – A programot iskolánk diákönkormányzata szervezte. Nem tettük kötelezővé a beöltözést, de tanulóink nagy része vállalta, hogy felveszi a magyar népviselet jellemző darabjait, a fiúk fehér inget, kalapot öltöttek, a lányok táncos szoknyát, blúzt, hímzett mellényt vettek fel, voltak, akik komplett ruhában jelentek meg. Akadt olyan osztály, ahol 23 diákból 21 viseletben jött iskolába – mondta Mavizer Erzsébet, diákönkormányzatot segítő pedagógus.

A délelőtt folyamán, az udvaron Galambos Szilvia igazgatónő köszöntése után táncos forgatagban vettek részt Németh Rebeka néptáncos, egykori diák vezetésével. Az Érik a szőlő dallamára, a „pörögjenek a szoknyák, dobogjanak a csizmák, repüljenek a pántlikák” hangulat jegyében együtt táncoltak a gyerekek és felnőttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában