köztéri alkotás herendről

2019.05.24. 11:00

Porcelánfa díszíti majd a körforgalmat Veszprémben

A Herendi Porcelánmanufaktúra idén nyáron újabb köztéri alkotást helyez el Veszprém egyik körforgalmában.

Napló-információ

A Viktória-mintás porcelánfa az egyik belvárosi körforgalmat díszíti majd Veszprémben Illusztráció: porcelánmanufaktúra

Forrás: Herendi Porcelánmanufaktúra

A mintegy három és fél méter magas porcelánfa tervezője Meixner Etelka tervezőművész volt. A porcelánfát különleges belső világítással látták el. Veszprém a királynék városa – a Herendi a királyok porcelánja – így most e herendi alkotás révén Veszprém és a királyi házak randevút adnak egymásnak.

A Viktória-mintás porcelánfa az egyik belvárosi körforgalmat díszíti majd Veszprémben Illusztráció: porcelánmanufaktúra

A porcelánfára a manufaktúra egyik legismertebb mintája, a Viktória-minta kerül, amely a porcelánmanufaktúra egyik legrégebbi és legismertebb motívuma. A távol-keleti stílusú mintát csaknem százféle, élénk színekkel megfestett lepke és virágzó ágacska alkotja. A hófehéren ragyogó porcelánfa felületét pillangók, virágok és gallyak tarka együttese borítja be.

A szoborelhelyezéssel a Herendi Porcelánmanufaktúra nemcsak a Fischer Mór által a 19. századtól kijelölt misszióját követi, hanem hozzájárul a közterek és emberi környezet megszépítéséhez, minőségi színvonalának emeléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában