Élhetőbb világot

2019.05.11. 07:00

Szent Ferenc szobrát avatták fel a madarak és fák ünnepén Csopakon

A madarak és fák napja alkalmából avattak szobrot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kertjében. Dienes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész munkája Assisi Szent Ferencet, a természet védőszentjét ábrázolja.

Sági Ági

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a teológia felől közelítette meg Szent Ferenc és a természetvédelem kapcsolatát.

Fotó: Sági Ági

A szoboravató ünnepségen beszédet mondott Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (jobbra a szobor mellett), aki a teológia felől közelítette meg Szent Ferenc és a természetvédelem kapcsolatát. Szent Ferenc azért lehet a természetvédelem ős-előképe, mert harmóniában volt Istennel, önmagával és a természettel – mondta. Rácz András (baloldalt), az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a madarak és fák napját 1902-ben Chernel István ornitológus kezdeményezésére Magyarországon tartották először, 1906-ban az ünnepet gróf Apponyi Albert rendeletben írta elő, és innen terjedt el a világban.

– Mi, a nemzetipark-igazgatóságok vagyunk a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesei. A nyilvántartott ökoturisztikai létesítmények felét felügyeljük. Környezeti nevelés programjainkon évente kétszázezer gyerek vesz részt – mondta el Rácz András államtitkár.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a teológia felől közelítette meg Szent Ferenc és a természetvédelem kapcsolatát. Fotó: Sági Ági

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy az ország első természetvédelmi őre a Kis-Balaton térségében az 1900-as évek elején Gulyás József volt, akit a kócsagok őrzésével bíztak meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg is egy kihalási hullámban élünk, mert az emberiség fajok élőhelyeit semmisíti meg. A nemzeti park eredményeit nemzetközi szervezetekben is elismerik, ami a helyi összefogásnak is köszönhető. Puskás Zoltán beszélt a nemzetipark-igazgatóságban végzett természetvédelmi feladatokról is. – A természetvédelem nem öncélú, nem önmagunkért tesszük. Meggyőződésünk, hogy jót teszünk, jobbá, élhetőbbé tesszük a világot – mondta.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott az ünnepségen: – A Balaton-felvidék önmagában is egy csoda. Sokan, akik itt élnek, már észre sem veszik, milyen, mert megszokták és természetesnek veszik.

A szobrot P. Bécser Róbert OFM ferences szerzetes szentelte meg, aki elmondta, hogy Assisi szent Ferenc nem természetvédő volt, hanem egyszerűen szerette a természetet. – Nemcsak hasznossági szempontból kell óvnunk a világot, hanem szeretnünk is kell. Ferenc különösen szerette a pacsirtákat, mert ezek a madarak csak felfelé, az ég felé repülés közben tudnak énekelni, és ez a kép számunkra is üzenetet hordoz – mondta el P. Bécser Róbert.

A beszédek között a Csopaki Református Általános Iskola növendékei és tanárai adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában