Izgalmas korszakot dolgoz fel

2019.05.10. 07:00

Szovjetizálás és ellenállás – Könyvbemutató a Szaléziánumban

A Főegyházmegyei Levéltár és a Veszprém Megyei Levéltár közösen várta az érdeklődőket Horváth Gergely Krisztián Szovjetizálás és ellenállás a Veszprémi Egyházmegyében (Dr. Kőgl Lénárd pályája az 1940–1960-as években) című könyvének bemutatójára.

Molnár Sándor

Gárdonyi Máté egyháztörténész mutatta be a könyvet a Szaléziánum közönségének

Fotó: Molnár Sándor

A Szaléziánumban rendezett eseményen jelen volt többek között Márfi Gyula érsek, Boross István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója és Horváth Gergely Krisztián, a kötet szerzője is. A megjelenteket Takáts István, a Veszprémi Főegyházmegye kancellárja köszöntötte, aki elmondta, hogy a könyv segítségével a mikrotörténeten keresztül a makrotörténelmet ismerjük meg, és a „cseppben a tenger” effektussal találkozhatunk.

A kiadvány egy olyan korszakon vezeti át az olvasót, amely nagyon izgalmas változásokat hozott. Érdekessége, hogy Kőgl Lénárd életútján keresztül találkozhatunk sorsfordító, nagy történelmi eseményekkel – fogalmazott Takáts István.

Gárdonyi Máté egyháztörténész mutatta be a könyvet a Szaléziánum közönségének
Fotó: Molnár Sándor

A kancellár elmondta még, hogy a könyvet elolvasva kiderül, hogy egy intézményesített diktatúrában milyen mozgástere volt az egyháznak. A kereteket figyelembe véve, de nem megalkudva, hogyan lehetett Krisztus ügyét képviselni. A kötetet Gárdonyi Máté egyháztörténész, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanára mutatta be a közönségnek. Az előadáson elhangzott, hogy az inspirálóan sokrétű mű három nagy részből áll.

Az elején van egy pszicho­biográfiai vonulat, amelyben a szerző megpróbálja a személyiségfejlődés fázisaihoz igazítani Kőgl Lénárd életének fontos eseményeit. Van egy egyházmegye-történeti szála, amely bemutatja, hogy milyen keretek között zajlott a Veszprémi Egyházmegye élete 1945 és 1970 között. A könyv harmadik része pedig a társadalomtörténeti vonulat, azon belül is a vidéktörténeti szál.

A kötetet hetven fénykép teszi még érdekesebbé, amelyek Kőgl Lénárd hagyatékából maradtak fent, és ezek nagy részét – lelkes hobbifotósként – ő maga készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában