Közösségek hete

2019.05.17. 07:00

Tipi és sziú-batyú – Indiánok vertek sátrat a Bakonyban

A Bakonyi indiánok sátra mottóval közös tipi állításra hívták az érdeklődőket a tájházba a Közösségek hete rendezvénysorozat programjaként.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Tájház

A közelmúltban a Bakonyi indián játék címmel nyílt kiállítás részeként most az udvaron állítottak fel egy tradicionális síksági indián sátrat. Felföldi Andrea programszervező elmondta, a nomád népcsoport fő élelme a bölényhús volt, ezért folyamatosan követték az állatok vándorlását.

Felföldi Andrea – balról a második – mutatja a vendégeknek a tipi szerkezetét
Fotó: Müller Anikó Hanga

– Lakóhelyüket úgy kellett kialakítaniuk, hogy módjuk legyen a gyors helyváltoztatásra. A tipi tizennégy fa rúdra – melyeket meghatározott sorrendben kell egymáshoz rögzíteni – húzott állatbőr sátor, melyet az indián asszonyok mintegy fél óra alatt felállítottak. Alaprajza kör alakú, mely a Földet, a sátor az eget jelképezi, bejárata keletre, a napfelkelte irányába nézett.

A sátorlap bölénybőrből készül
Fotó: Tájház

A közepén tűzrakó hely van, a füst kivezetését a szélirányba állított füstlapok szolgálták. A nyugati volt a spirituális oldal, a szellemek oltára, a mi sátrunkban piros kis szalagok jelzik, ismertette Felföldi Andrea.

A sátorlapot fa rudak tartják
Fotó: Tájház

A tájházba látogatók megtudhatják, milyen volt a sziú indiánok fekvőhelye, mi célt szolgált, és hogy működött a viharkötél, mi a harmatfüggöny, miből készült a batyu, amibe csomagolták ruháikat, használati tárgyaikat, hogyan szállították új lakóterületükre. A falu saját közösségének tekinti a hatvanas évek óta a béli erdőben táborozó bakonyi indiánokat, a látványbemutatóként felállított tipi az egész múzeumi szezonban, október végéig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában