Éltetik a hagyományt

2019.05.09. 07:00

Tíz méter magas májusfát állítottak Bakonygyepesen

Régi hagyományt elevenítettek fel a Gyepesi Örökségünk Egyesület tagjai. Májusfát állítottak Bakonygyepes forgalmas terén az Ajka várossá nyilvánításának 60. évfordulójára szervezett programsorozat keretében.

Tisler Anna

A 10 méter magas nyírfát az erős férfiak kötelek segítségével emelték be a helyére. A fa felállítása után az idősek meséltek a fiataloknak a régi májusfaállításokról. Elmondták, mindig nyírfát vágtak ki a Noszlop felé vezető úton az erdő széléről. A legények szekérrel mentek az erdőbe, fejszével vágták ki a 6–10 méteres fát, amelyet vállon vittek a szekérig. A kocsmához és az iskolához minden évben állítottak fát, majd a lányos házak következtek.

A nyírfát kötelekkel emelték be a helyére
Fotó: Egyesület

A kocsmai májusfára mindig kötöttek néhány üveg bort is, amit a kocsmáros adott. Aki vállalva a veszélyt, felmászott és levette, azé lett a bor. A fákat éjszaka állították, a lányok az izgalomtól aludni sem tudtak, hallgatóztak, ugyanis kimenniük nem volt szabad. Ha beszédet, zörejt hallottak az udvarról, megnyugodtak. Később, az 1990-es években divatba jött, hogy a felső tagozatos fiúk lány osztálytársaiknak állítanak májusfát.

Most pedig a hagyományőrző civil egyesület szervezte meg a közösségi programot Bakonygyepesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában