összetartó, kitartó közösség

2019.05.19. 20:00

Tízéves jubileumot ünnepeltek a tapolcafői kertbarátok

Megalapításának tizedik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Malom-tónál a Tapolcafői Kertbarát Kör. A civil egyesület sikeres működését jól szemlélteti, hogy a kezdeti létszámhoz képest a tagság mostanra háromszorosára nőtt.

Polgár Tibor

Az ünnepi műsorban a Tapolca Forrás Népdalkör is fellépett Fotó: Polgár Tibor/Napló

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarátkör Közhasznú Egyesület elnöke beszédében felidézte, annak idején azzal a céllal alakultak meg, hogy létrejöjjön a településükön egy közösség, amely összefogja a kertészettel, szőlészettel, méhészettel, illetve egyéb mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozókat. Ennek érdekében a kezdetektől fogva szakmai programokat, előadásokat, kirándulásokat szerveznek, és magukénak érzik a kertbarátok jelmondatát: „Kertészkedj! Művelődj! Barátkozz! Védd a természetet, és fogyassz magyar terméket!”

Remek volt a hangulat a Malom-tónál tartott születésnapi ünnepségen Fotó: Polgár Tibor/Napló

– Rendezvényeink mindenki számára nyitottak, szeretettel várjuk sorainkba az érdeklődőket. A kitűzött célt sikerült teljesíteni, közösségünk olyan maradandó értéket teremtett, hogy nyugodtan mondhatjuk, Tapolcafő zászlóshajójának számít – fogalmazott Somogyi Zoltán. Mint mondta, a kertbarátkör népszerűségét jelzi, hogy jelenleg 83 tagja van az egyesületüknek. Eredményeik, sikereik között megemlítette egyebek mellett a Tapolca Forrás Tanösvény létrehozását, a forrásfői kút megépítését, az egykor a Tapolca-patak mentén működő 33 vízimalom emlékére felállított malomkereket, a helyi szüreti felvonulások meghonosítását. A tanösvény a megyei értéktárba is bekerült. Az egyesületi elnök hozzáfűzte, az egy évtized során megvalósított számos program a kertek színvonalasabb megmunkálását, a szórakozást és a baráti kapcsolatok további elmélyítését szolgálta, míg a sok kiadványukkal a lakóhelyük szépségét, kultúráját és természeti értékeit népszerűsítették.

Az ünnepi műsorban a Tapolca Forrás Népdalkör is fellépett Fotó: Polgár Tibor/Napló

Szent-Miklóssy Ferenc, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, az ország minden megyéjében működnek kertbarát közösségek, amiknek a szakmai tapasztalat- és ismeretcsere elősegítése a legfőbb feladatuk. Hozzátette, a jelenlegi időszak legnagyobb kihívása az, hogy minél több fiatalt vonjanak be a kertészkedésbe. Az ünnepségen Szent-Miklóssy Ferenc kiemelkedő tevékenységükért elnöki dicséretben részesített hét tapolcafői kertbarátot: Horváth Endre tiszteletbeli elnököt, Bali Istvánnét, Banai Ferencnét, Végh Ferencnét, Banai Ferencet, Kiss Ernőt, valamint Somogyi Zoltánt. Emellett ugyancsak elnöki dicséretet kapott a pápai önkormányzatot képviselő Áldozó Tamás polgármester, továbbá a Jókai Mór Városi Könyvtárt vezető Hermann István igazgató.

Kovács Zoltán köszöntőjében kiemelte a Tapolcafői Kertbarát Kör összetartását, kitartását
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő rámutatott, az a civil szervezet, amelyik megéri a tízéves évfordulóját, nagy eséllyel még jó sokáig működik, a Tapolcafői Kertbarát Kör esetében pedig ehhez adott a tagság összetartása, kitartása. Unger Tamás, Pápa alpolgármestere megemlítette, már pápaiak is csatlakoztak a jubiláló közösséghez, aminek neve mostanra egybeforrt Tapolcafővel. Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő kiemelte, a hajdanán 26 alapító taggal létrehozott egyesület mostanra kinőtte a helyi kultúrházat, ez tökéletesen szemlélteti az általuk végzett nagyszerű munkát. A felvidéki Tardoskeddről érkezett vendégek részéről Bara Mihály köszöntötte a születésnapos kertbarátokat, példaértékűnek nevezve a tevékenységüket.

A jubileumi rendezvényről nem hiányzott az ünnepi műsor, a finom ebéd, a születésnapi torta és a zenés mulatság sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában