megyei körkép

2019.06.08. 18:00

Hasznos információk az útlevéligénylésről

Még nyaralás előtt érdemes ellenőrizni az útlevél érvényességi idejét. Új okmányt az ország bármely kormányablakában igényelhetünk, és akár már nyolc napon belül kézhez kaphatjuk az igazolványt.

Laskovics Márió

Az útlevél igénylési kérelmének beérkezését követően kezdődik az ügyintézési határidő, amelybe a kész okmány kézbesítésének időtartama nem számít bele. Új útlevél soron kívüli (hét napon belüli), sürgősségi (három napon belüli), illetve azonnali (huszonnégy órán belüli) eljárás keretében is igényelhető. Ezekben az esetekben az ügyfelek kötelesek igazgatási szolgáltatási pótdíjat fizetni. Az okmány elkészülésének idejéről az igénylő értesítést kérhet SMS vagy email formájában – adta hírül a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

Normál útlevéligénylés esetén az eljárási illeték: öt évig érvényes magánútlevél esetén 7500 forint, kiskorúak részére 2500 forint, tíz évig érvényes magánútlevél esetén 14 000 forint, egy évig érvényes, ujjlenyomatot nem tartalmazó magánútlevél esetén 2 500 forint. Hatvanötödik életévét betöltött személy részére igényelt magánútlevél esetén az eljárás illetékmentes.

Mint megtudtuk, 2016-ban a kormány jelentősen csökkentette a nagycsaládosok esetén a kiskorúak részére kiállított útlevelek eljárási illetékét. Ennek köszönhetően a két kiskorút egy háztartásban nevelő törvényes képviselőnek a gyermekek magánútleveléért csak 1250 forintot, három vagy több kiskorú esetén pedig gyermekenként 500 forintot kell fizetnie. Útlevél helyett érvényes személyi igazolvánnyal is utazhatunk az Európai Gazdasági Térség országaiba.

Az útlevél-ügyintézéshez szükséges dokumentumokról bővebb információ és hasznos linkek a kormányhivatal honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!