a helyszínről tudósítunk

2019.07.27. 17:30

Megkezdődött a 194. balatonfüredi Anna-bál

Végigkocsikázott Tóth Kinga Zoé, a tavalyi bál szépe Balatonfüreden szombaton délután, a hintó elé bábolnai, kishegyesi, szilvásváradi gyönyörű paripákat fogtak be, majd a Vaszary Villa kertjében kötötték fel a porcelánszíveket a hölgyvendégek nyakába.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A báli vendégsereg a Vaszary Villától a Blaha Lujzán át sétált az Anna Grand Hotelhez, ezzel megkezdődött a 194. Anna-bál Balatonfüreden, amelynek fővédnöke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, védnöke Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Az Anna Grand Hotelben rendhagyó módon a palotás helyett a Magyar Állami Operaház balettkara Kálmán Imre Ördöglovas című művével lepte meg a közönséget, amit a Mendelssohn Kamarazenekar adott elő. A vendégek között megjelent mások mellett Kontrát Károly államtitkár, Kumar Tuhin indiai nagykövet, Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes, Regdon László balatonfüredi rendőrkapitány, Borbély Alexandra és Nagy Ervin színművészek, Rasovszky Kristóf úszóvilágbajnok, Berecz Zsombor vitorlázó-világbajnok, Litkey Farkas vitorlázó-világbajnok, Érdi Tamás és Balázs János zongoraművészek.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Idén 700 vendéget vártak, újdonság, hogy megnyitották a Gyógy teret, és ott is elhelyeztek asztalokat. A vendégeknek 3500 darabból álló, Apponyi-mintás herendi porcelánon szolgálták fel a báli menüt, amelynek különlegessége, hogy egyenesen Amerikából hozták a világ leghíresebb marhabélszínét. Magyar termelőktől vásárolták meg a sajtokat, zöldséget és gyümölcsöt.

A báli megnyitón Juhász Anna irodalmár, a bál háziasszonya köszöntőjében felidézte: Szentgyörgyi Horváth Fülöp János (1777-1841) rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Krisztina tiszteletére, akinek férje 1849-ben egyike volt az aradi vértanúknak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese úgy fogalmazott: „Az a nemzet, amelynek ilyen gyönyörű hagyományai vannak, mint ez a közel kétszáz éves bál, büszkének, erősnek tarthatja magát.” Hozzátette, azt a nemzetet, amely hagyományait ismeri, nem lehet figyelmen kívül hagyni, egy tollvonással eltüntetni. Felidézte, 130-150 évvel ezelőtt is sokan jöttek az Anna-bálba nemzeti viseletben, így a reformkor nagyjai és a 19. század szinte összes fontos politikai szereplője megfordult itt, mint Kossuth, Széchenyi. Ők is felismerték, hogy nekik ez a nemzeti hagyomány fontos. – Olyan ország, amelynek ilyen vezetői vannak, van jövője. Akik itt jártak, utcákat, tereket neveztek el róluk, szobrok őrzik emléküket. Az az ország, amelynek ilyen történelme van, az a Kárpát-medencében a legerősebb – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Kálmán Yvonne, Kálmán Imre lánya, a bál díszvendége, aki Mexikóban él, arról beszélt, hogy a szívében él Magyarország, a Balaton, hiszen édesapja itt született. Boldogsággal töltötte el, hogy ilyen gyönyörű estén vehet részt.

- Krúdy Gyula 1923-ban írta Magyarország talán legrégebbi társasági eseményéről azt, hogy megcsaljuk a kalendáriumot, és a nyár derekára farsangot varázsolunk – utalt a bálra Bóka István, Balatonfüred polgármestere, aki örömmel beszélt arról, hogy ennyi elsőbálozó eljött, köztük sokan érkeztek partnertelepüléseikről, mert ezt a gyönyörű hagyományt ők fogják továbbvinni. Mint mondta, csodálatos legenda Szentgyörgyi Horváth Anna és Kiss Ernő huszár főhadnagy szerelme, és ez a legenda akkor lesz igazán élő, ha minden évben megújítják. Tervei szerint a 200. bálon minden balatonfüredi részt vesz majd, így az utcabálon is, amit már harmadik éve rendeznek meg, idén pedig a Gyógy téren, a Kossuth-forrásnál is helyeztek el asztalokat.

Idén is átadták a Kiss Ernő-díjat, a főhadnagy herendi porcelánszobrát minden évben olyan személy veheti át, aki munkájával, hivatásával gazdagította Balatonfüred kulturális és szellemi életét. A díjat idén Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, filmrendező vehette át Bóka István polgármestertől és Simon Attilától, a herendi porcelánmanufaktúra vezérigazgatójától. A díjazott meghatódva vette át az elismerést, majd fantasztikusnak nevezte a várost, amelyre nagyon büszkék lehetünk.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A megnyitók után Tóth Kinga Zoé, a tavalyi bál szépe engedélyt kért Bóka Istvántól a bál megnyitására, a polgármester örömmel tett ennek eleget, és egy keringővel, amelyhez a báli közönség is kedvet kapott, megkezdődött a 194. Anna-bál.

Háromezer-ötszáz, Apponyi-mintás herendi porcelánon szolgálták fel a vendégeknek a báli menüt: előételnek bükkfa forgácson érlelt süllőfilét kézműves kecskesajttal, házi sült paprikakrémmel, savanyított zöldségekkel, majd citromnádas hideg málnakrémlevest sós túrógombóccal, zöld pisztáciával. Főételnek braisingelt (forró serpenyőben, erős lángon kérget sütöttek a húsra, és három-négy óra alatt hosszú lében vajpuhára konfitálták: alacsony hőmérsékleten, zsiradékban párolták) marhapofát kínáltak céklákkal, portói glazzal, pirított szalvétagombóccal, és Omaha-bélszínt ördögszekér gombával, kakukkfüves-mézes sült mogyoróhagymával, füstölt burgonyahabbal. Desszertnek maracujaszeletet szolgáltak fel a vendégeknek vaníliás cracquelinnel (apró, képviselőfánkszerű, vaníliakrémmel töltött tésztával), egzotikus gyümölcsökkel, mint a sárkánygyümölcs, gránátalma.

A vacsora után Kálmán Imre műveiből adtak elő részleteket a Magyar Állami Operaház szólistái, balettművészei és a Mendelsshon Kamarazenekar, majd a báli közönség által kiválasztott 15 legszebb lány mutatkozott be a közönségnek a bálteremben, mivel kilenc óra körül eleredt az eső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában