kistérségi nap

2019.07.01. 11:00

Összekovácsolta a közösséget a gyepükajáni szomszédolás

Gyepükaján adott otthont a Térségi szomszédolásnak, a Kistérségi napnak. Ismét egy igazi közösségépítő rendezvénynek lehetettek részesei a járás lakói és az odalátogatók.

Tóth B. Zsuzsa

Szőke András részvétele is hozzájárult a Térségi szomszédolás hangulatához. Egy tartalmas, értékes napot tölthettek együtt az érdeklődők Fotó: egyesület

A helyi identitás- és kohéziófejlesztés a sümegi járásban, című projektben a Térségi szomszédolás programelemek egyfajta virtuális mérföldkövek, melyek évről évre mérik a program hatását. Megmutatják, hogy milyen értékeket gyűjtöttek össze, milyen gasztronómiai különlegesség jellemző a településre, milyen programokat szerveztek, mire büszke a közösség. Ezekre a megjelenésekre közösen készülnek a települések, kiállítással, gasztronómiával, fellépőkkel. Nagyon erős közösségkovácsoló erővel bíró, térségi jelentőségű rendezvény a szomszédolás.

Szőke András részvétele is hozzájárult a Térségi szomszédolás hangulatához. Egy tartalmas, értékes napot tölthettek együtt az érdeklődők Fotó: egyesület

Az idei eseményen Szőke András Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész a zsűri elnökeként a háromfős csapattal döntötte el, hogy melyik étel a legzamatosabb, melyik sütemény a legfinomabb és melyik sátor a legszebb. Igazán nehéz helyzetben voltak, hiszen mindenki nagyon készült. A kiállítások hitelesen mutatták be az adott település értékeit, fotókkal, régi és új tárgyakkal, emléklapokkal. De­korációként főleg virágokat és többen szalmabálát is felhasználtak.

A bográcsban főtt gasztronómiai csodák között a résztvevők kóstolhattak gombalevest, szarvaspörköltet, Jókai bablevest, töltött káposztát, különleges pogácsákat, kelt tésztákat, édes és sós süteményeket.

A programon a települések művészeti csoportjai is bemutatkoztak, néptáncok, modern táncok, egyéni előadók produkciói színesítették a délutánt. A kicsik pedig örvendezhettek az arcfestésnek, lufi-bohócnak és a különböző ügyességi és a kánikulában nagyon jól eső vizes játékoknak. Szőke András délután a sümegi sátorban műhelymunka keretében előadást tartott a Balaton-felvidék és Sümeg 18. és 19. századi szellemi értékeiről. Beszélt a kolostori gyógyászatról, a gyógynövények felhasználásáról is.

Mivel a Kistérségi nap és Gyepükaján falunapja egy időpontra esett, így a házigazda település neves hazai fellépőket is hívott a helyiek kérésének engedve. Mindenki jól érezte magát, a beszélgetések, közös étkezések, egymás kiállításainak megtekintése, Szőke András konferálása, a személyre szóló ajándékok és Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidékért Védjegyes termékcsomagok díjak mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy tartalmas, értékes napot tölthettek együtt az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában