Őrzik a hagyományokat

2019.08.02. 08:40

Az Ajkán táborozó gyerekek nagy része bányászok leszármazottja

A bányászhagyományok megőrzése, átadása és közös élmények által a gyerekek közösséggé kovácsolása a célja a Csingervölgyért Egyesület tagjai által több mint egy évtizede általános iskolások számára meghirdetett napközis tábornak.

Tisler Anna

A táborozók a Bányász emlékparkban. Élmény- és eseménydús napok vannak mögöttük Fotó: Tisler Anna

Fotó: Tisler Anna

A táborozó gyermekek nagy része bányászok leszármazottja, vagy olyan, többnyire csingeri diák, akit érdekel Ajka város múltja, a helytörténet és a bányászat. Idén a hatvan évvel ezelőtti várossá nyilvánításról és az azt követő fejlődésről is hallgattak előadást. A program ingyenes, az idei résztvevők többsége már második vagy harmadik éve táborozott.

A táborozók a Bányász emlékparkban. Élmény- és eseménydús napok vannak mögöttük Fotó: Tisler Anna

A program a fő részeken, a Bányászati Múzeum felkeresésén, az előadásokon, csingeri sétán túl minden évben változik. Idén veszprémi kirándulás, állatkert-látogatás és kisvonatozás is a tábor eseményeinek része volt.

Gyuris Mónika, az Ajkai Rendőrkapitányság rendőr főhadnagya a biztonságos közlekedésről és internethasználatról tartott előadást, majd a gyerekek kipróbálhatták a részegszemüveget, és beülhettek a rendőrautóba is.

Gerencsér Hilda, a Csingervölgyért Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, a céljuk a bányászhagyományok továbbvitele, és hogy a csingeri gyerekek jobban megismerjék egymást, és összetartó közösség formálódjon belőlük. A táborozók foglalkoznak a kriptongyár történetével és Molnár Gábor író munkásságával. A harmadszor táborozó Áment Andrástól megtudtuk, hogy dédnagyapja bányamernök volt. Őt magát már nem ismerhette, de családjától sokat hallott a bányászok veszélyes munkájáról, összetartásáról.

Az ötödik napon a csapatok akadályversenyen adtak számot arról, amit a héten elsajátítottak. A feladatok között volt térképrajzolás, gyurmából a bányászatra jellemző tárgy készítése, a bányászünnepek felsorolása. A győztes csapat jutalma torta volt, és minden táborozó sok élménnyel lett gazdagabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában