Ahol a szerzetesi élet kezdődött

2019.08.05. 18:00

Felavatták a felújított Szent-kutat Bakonybélben

A millenniumi beruházások egyike volt a a Szent-kút és az erdőszéli kápolna környékének felújítása, melyet a közelmúltban adtak át.

Müller Anikó Hanga

A felújított Szent-kút avatásán Vásárhelyi Anzelm – jobbról a harmadik – beszélt a szakrális hely múltjáról

Fotó: Müller Anikó Hanga

A Szent Mauríciusz Monostort Szent István király alapította 1018-ban, Gizella királyné rokona, Szent Günter kezdeményezésére, aki az első apátja volt.

Itt remetéskedett hét éven át Szent Gellért, miután Imre herceg nevelését befejezte. Emlékhelyük a Borostyán-, vagy Szent-, régebbi forrásokban Hármas-kút, amely mellett 1825-ben emeltek kápolnát.

Kovács Zoltán térségi országgyűlési képviselő – jobbról – mondott köszöntőt, mellette Márkus Zoltán és Vásárhelyi Anzelm Fotó: Müller Anikó Hanga

Az ünnepi avatáson Márkus Zoltán polgármester a megvalósítás folyamatáról szólt. A mintegy 150 milliós, közel másfél év alatt megvalósult beruházás kormányzati és uniós támogatásból készült. A faluközpontból indulva a tóig vezető tíz, információs táblákkal ellátott megállóhely nyújt ismereteket az ezeréves múltról, a látnivalókról, az erdő- és vadgazdálkodásról, a faipar, fakereskedelem, kézművesség hagyományáról, a természeti értékekről és természetvédelemről, a település híres embereiről, a Magas-Bakony régészeti leleteiről, a kápolnáról, a három forrásról, melynek vízéből mesterséges tavat duzzasztottak.

Megújult a Kálvária domb környezete, kiépültek a sétautak, mellettük stílusos kandeláberekkel, a régi terméskő burkolatokat helyi mészkőből készültre cserélték, újrafalazták a három forrást befogadó medencét, a bejárattal szemben parkoló létesült. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében kiemelte, nem véletlen a helyszín, hiszen eleink tudták, hol vannak olyan helyek, melyeknek energiájuk, aurájuk van, ami az életünkre befolyásolja.

A felújított Szent-kút avatásán Vásárhelyi Anzelm – jobbról a harmadik – beszélt a szakrális hely múltjáról Fotó: Müller Anikó Hanga

Kitért arra, hogy hazánk idegenforgalmában egyre inkább előtérbe kerül a vallási helyek meglátogatása és a bakancsos turizmus, Bakonybélben a kettő együtt adott. Vásárhelyi Anzelm bencés szerzetes az áldozószikla, a három forrás történetét ismertette. Elmondta, a 19. században gesztenyefa allé sor vezetett a faluból a forrásig.

– A falunak két szakrális központja van, a templom és ez a kút, mely sok embert bevonz, sokkal több ember csendesedik és imádkozik itt, mint a benti templomban. A szerzetesi élet itt kezdődött, ahol a források vannak, mondta Anzelm testvér. Az erdőszéli szakrális hely minden évben több igényes rendezvény színhelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában