A nagy utazás

2019.08.19. 11:00

Alsós gyerekeknek szerveztek könyvtári tábort Tapolcán

A nyári szünetben sok diák, gyerek táborozik. Vannak sport-, nyelvi, kirándulós és kulturális táborok, ezen belül is van ottalvós és bejárós változat. A tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum gyermekrészlege A nagy utazás címmel az utóbbit, azaz bejárós tábort szervezett az alsós gyerekeknek.

Smidhoffer Eszter

Író-olvasó találkozó Végvári Imrével Fotó: Smidhoffer Eszter

Fotó: Smidhoffer Eszter

A tapolcai általános iskolák mellett Szigliget, Veszprém, Székesfehérvár és Budapest is képviseltette magát. Utóbbi településekről főleg rokonok, unokatestvérek jöttek kalandozni a táborba. Legtöbben a harmadik és negyedik osztályosok voltak, számottevő volt a visszatérő táboros is. Az öt nap alatt különböző programokban vettek részt és izgalmas helyeken járhattak a gyerekek. Mindennap adott tematika szerint zajlott, így változatosságból nem volt hiány.

Író-olvasó találkozó Végvári Imrével Fotó: Smidhoffer Eszter

Az első nap témája Utazás a múltba, azaz a régész munkája nevet kapta. Reggel megalakultak a csapatok, megismerkedtek a résztvevők, majd egy közös játékkal oldották a hangulatot. A tízórait egy kis ráhangolódó követte, majd Hangodi László főmuzeológus tartott előadást régészeti felfedezések az Almád bencés monostornál címmel. Ezután az elhangzott érdekességekkel, tényekkel kapcsolatban játékos vetélkedőn megmutatták a gyerekek, mire emlékeznek az előadásból. Délután buszra ültek és Monostorapátiban Stiglicz Rita községi könyvtáros és Romposné Merse Erika tanítónő vezetésével eljutottak az Almád-monostor romjaihoz. A helyszínen testközelből is megfigyelhették a fennmaradt romokat.

A második nap egy író-olvasó találkozó köré szerveződött. Az interaktív irodalmi délelőttre Végvári Imre író Jövőmenők című mesekönyvét hozta magával, amelyben két szerethető, mókás macska időutazását ismerhették meg a résztvevők. A két cica mellett egy jövőbeli robot is szerepel a könyvben, amellyel kapcsolatban le kellett írniuk a gyerekeknek, hogy miért örülnének vagy miért nem, ha már ma is létezne egy ilyen szuperképességű robot. Sok esetben érdekes, ám bölcs eredmények születtek. A időutazás után visszatérve a jelenbe a Tapolcai strandfürdőben zárták a napot a gyerekek.

A tábor következő napját Mindszentkállán drónreptetéssel indították, ahol Orbán Péter fotográfus bevezette az érdeklődőket a drónozás és drónfotózás rejtelmeibe. Később már Tapolcán Makkai Lajos modellautó-bemutatót tartott a sportcsarnok parkolójában.

A negyedik napon Fischer János klubvezető bemutatót tartott a makettezőklubról, ahol többek között saját harckocsimakettjeit lehetett megtekinteni. Ezt követte egy kis vonatozás, aminek a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás volt a célpontja. Itt sérült, már gyógyulófélben lévő madarakkal találkozhattak a táborosok, és megismerkedtek a madárgyűrűzés tudományával.

Táboros csoportkép a révfülöpi horgászsuliban Fotó: Smidhoffer Eszter

Ezt követte az ötödik, egyben utolsó nap, amikor a gyermekkönyvtárban hat csapatra osztva, izgalmas könyves feladatok megoldásával juthattak ki egy-egy szabadulószobából, majd léphettek a következőbe. Nem véletlenül lett Utazás a rejtelmek birodalmába a nap címe, hiszen a kreatív, gondolkodtató szabadulószoba után Révfülöpön horgászsuli keretében különböző halakkal, horgásztechnikákkal ismerkedtek meg a gyerekek. Itt Domina Balázzsal zsebpecát készíthettek, a feleségével, Líviával pedig követ festhettek. Révfülöpön a tábor befejezéseként családi napot tartottak a szervezők, amire három család érkezett a csemetéjéhez.

Az öt nap alatt igazi barátságok köttettek, új ismereteket szereztek a gyerekek, sok kalandos feladattal, élménnyel lettek gazdagabbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában