mozdulj ki

2019.08.25. 07:00

Tippek a nyári szünet utolsó hetére Veszprém megyében

Sajnos ez a nyár is gyorsan eltelt, a gyerekek már az iskolába készülnek.

veol.hu

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az utolsó szabad héten viszont még az önfeledt mókáé a főszerep. Ha nincs ötletünk mihez kezdjünk a megmaradt napokkal, most összeszedtünk néhány Veszprém megyei célpontot, ahol a gyerekek még élvezhetik kicsit a szünetet.

A Balaton-part

Ha még nem fürödtük ki magunkat a nyáron most még van lehetőségünk. Ilyenkor már jóval kevesebben mennek a strandokra, így elkerülhetjük a zsúfoltságot miközben a helyi szolgáltatások többsége még szeptember közepéig elérhető.

Fotó: Pethy Márton/Napló

A víz hőmérséklete jelenleg kellemes 24 fokos és az elkövetkező napokra sem várható lehűlés.

Babamúzeum Tihany

Nem csak gyerekek, de felnőtt számára is kihagyhatatlan a tihanyi Babamúzeum. Jelenleg körülbelül ötszáz játékból áll a kiállítás, melyeket jelenetekbe rendezve nézhetünk meg. Ehhez társulnak a korhű berendezések – színház, lakás, szatócsbolt, konyha felszerelések – ami nagyban növeli az élmény hatását. Ezen kívül a múzeum egy részében újonnan készített művészi babákon mutatják be a magyar népviseleti kultúra legjellegzetesebb öltözeteit.

Hegyestű

Monoszló és Zánka között találhatjuk meg Hegyestűt, a Balaton-felvidék egyik legérdekesebb és egyben hazánkban egyedülálló természeti jelenségét.

Az elmúlt évtizedek bányászati tevékenysége miatt feltárult a hegy belső szerkezete és ezzel láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt.

Zirci arborétum

A kertet a tizennyolcadik században hozták létre és főként a térségre jellemző őshonos fákat ültettek ide, de vannak más földrészekről származó növények is. Tölgyek, nyír-, juhar- , hárs- és tiszafák, mellett néhány liliomfa is színesíti a tájat. Némelyik a negyven méteres magasságot is eléri, alaposan próbára téve a sétálok nyaki izmait.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A tűlevelű fák között találjuk Magyarország legidősebb simafenyőit is. Kellemes klímája miatt a fülledtebb napokon is felkereshetik.

Cseszneki vár

Győr és Zirc között haladva a 82-es főút mellett találhatjuk meg a Cseszneki várat. Az erődítmény a középkorban épült, első említése 1281-ben történt. Sok más építményhez hasonlóan ez is a törökök kezére került, de 1598-ban sikerült visszafoglalni. A Rákóczi-szabadságharc után a vár szerepe megváltozott, a zordon kővárat az Esterházy grófok egy kényelmes lakhatást biztosító barokk kastéllyá alakították át. A vár egész évben látogatható, a parkolójából pár perces könnyed séta után érhetjük el. Felérve hangulatos sétákat tehetünk, gyönyörködve a Bakonyi panorámában. A könnyű terep miatt kisgyerekes családoknak is ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában