ötven felettieknek ajánlott

2019.09.13. 14:00

Finn vendégekkel táncoltak a várpalotai szeniorok

Finn és magyar vendégekkel táncolt együtt a közelmúltban a Thury-várban a Szenior Örömtánc program várpalotai csoportja.

Szabó Péter Dániel

Az örömtánc az idősebbeknek alkalmas lépéseket, koreográfiákat tartalmaz Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Az elmúlt évben indult el Várpalotán a Szenior Örömtánc program. A kifejezetten ötven év felettieknek ajánlott sporttevékenység az elmúlt időszakban komoly népszerűségre tett szert a településen. A napokban a helyi csoport finn vendégekkel táncolt együtt a Thury-várban, melyhez Várpalota polgármestere, valamint a Thury-vár Nonprofit Kft. ügyvezetője is csatlakozott.

– A hazánkban csak mostanában népszerűvé váló, s az idősödő emberek szervezetéhez illeszkedő kíméletes mozgásformát Csirmaz Szilvia nyugdíjas némettanár kezdte népszerűsíteni Magyarországon – tudtuk meg a Várpalotán is népszerűvé vált sporttevékenység oktatójától, Iregi Mártától.

– A finn csoport a budapesti látogatásának kirándulónapját használta fel, hogy találkozzon várpalotai követőikkel – tette hozzá Lea Larjovaara magyarországi koordinátor.

Az örömtánc az idősebbeknek alkalmas lépéseket, koreográfiákat tartalmaz Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A várpalotaiak a foglalkozásokat a Tési-dombon található közösségi helyiségben tartják, ám ezúttal a Thury-vár adott otthont a tánccsoport és finn vendégeik szezonnyitó bemutatójának. A hazaiak mellett székesfehérvári, illetve kisbéri örömtáncosok is részt vettek a vár rendezvénytermében zajló foglalkozáson, ahol Campanari-Talabér Márta polgármester és a programnak otthont adó kulturális szolgáltató intézmény vezetője, Csővári Zsófia Réka is csatlakozott hozzájuk.

A helyszínen megtudtuk, a szenior örömtánc az idősebb korosztály számára alkalmas lépéseket, koreográfiákat tartalmaz, nincsenek benne akrobatikus elemek, hirtelen mozdulatok. Ez a tánc nem azonos a szenior társastánccal, nem szükséges hozzá partner és előzetes tánctudás sem, de számos kedvező élettani hatása van. A szakemberek szerint képes javítani a memóriát és a koncentrálóképességet, késlelteti az időskori szellemi leépülést, emellett örömforrásként pozitívan hat a testi és lelki egészségre, társas jellege pedig kialakítja a közösséghez való tartozás élményét és oldja a magányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában