az életünk a tét

2019.09.05. 20:00

Veszprém megyei borászok, bortermelők figyelem: Halálos is lehet a mustgáz mérgezés

Komoly veszélyt jelenthet, a must erjedésekor keletkező mustgáz, és akár végzetes is lehet az elővigyázatlanság, hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fodor Gábor borász elmondta, egyszerű módszerrel elkerülhető a tragédia, ők kereszthuzattal biztosítják a friss levegőt a szentbékkállai pincéjükben.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

-Az ország több helyén szüretelnek, egyes helyeken már a mustot érlelik a pincékben. A must erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszély jelenthet, hangsúlyozta a katasztrófavédelem. A biztonság érdekében szakembereik kiemelték, szellőztetéssel, szén-dioxid-érzékelővel elkerülhető, hogy a mustgáz veszélyes mennyiségben halmozódjon fel, illetve balesethez vezessen, amely tavaly három ember halálát okozta: a Somogy megyei Kányán egy, a Szabolcs megyei Kékcsén két ember életét követelte. Több helyen pedig csak a szerencsének köszönhető, hogy időben rátaláltak a balesetet szenvedett emberekre.

A katasztrófavédelmi szakember rámutatott, minden évben sokszor riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek. A szén-dioxid ugyanis önmagában nem mérgező. Nehezebb a levegőnél, így az oxigént egy szellőzetlen pincéből kiszorítja, így aki odamegy, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerülhet. Ez szédüléssel, fáradtságérzéssel járhat, majd eszméletvesztés, fulladás történhet. A szakemberek kiemelték, egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, ezért nagyon fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Jól bevált a gyertyás módszer is, amikor egy gyertyával ellenőrizzük, van-e elég levegő a pincében. Az égő gyertyát viszont ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes lemenni. A szén-dioxiddal telített pincét csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad megközelíteni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetről tud, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét!

 

Fodor Gábor, a szentbékkállai Fodorvin Borház borásza elmondta, nagyon fontosnak tartják a pince szellőztetését. Ők egyszerű módszert alkalmaznak: mivel lehetőségük van rá, ilyenkor mindig nyitva hagyják a pince ablakát és ajtaját, így a kereszt huzattal biztonsággal megelőzhetik azt, hogy a mustgázzal telítődjön a pincéjük. -Nagyobb, illetve mélyebben fekvő pincékben, ahol ez a módszer nem lehetséges, ott szellőztető, illetve jelző berendezést érdemes elhelyezni, fogalmazott a borász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában