a gyertyát felváltotta a mécses

2019.10.31. 20:00

Élnek a mindenszenteki hagyományok

Vidéken még erősen jelen vannak a mindenszenteki hagyományok a köztudatban. A városokban és a fiatalok körében azonban sokszor még az is kérdés, hogy melyik napon van mindenszentek és melyiken a halottak napja. A témában Lipéczné Karsai Henriettet, a Laczkó Dezső Múzeum néprajzos muzeológusát kérdeztük.

Horváth Virág

Forrás: pixabay.com

- Fontos, hogy a halottak napja november 2-án van, mindenszentek pedig november elsején, ebben szokott a köztudatban egy kis kavarodás lenni. Mindenszentekkor a családok minden egyes családtag, rokon, ismerős, barát nyughelyét meglátogatják a temetőben, és gyertyát, valamint virágokat helyeznek el. A vallásos családok ilyenkor még gyászmisét is szoktak mondatni, illetve igyekeznek az abban az évben elhunyt embereknek ekkorra már síremléket állítani, azt meg is szenteltetni az adott egyházközség lelkészével – mondta el L. Karsai Henriett. A szakértő hozzátette, a paraszti és a vallásos kultúra egy az egyben összetartozott, tehát a hagyományos értelemben vett paraszti kultúra nagyon mélyen vallásos. A gyertyagyújtás, virágosítás és a sírok rendbetétele minden területen, legyen az katolikus vagy református vidék, illendő volt.

L. Karsai Henriett néprajzos muzeológus

- Minden más, a tökfaragás, beöltözés és a többi új szokás már idegen hatások. Ezek már úgymond „kultúraidegenek”. A halloween már az angolszász vidékekről érkezett Magyarországra is. Alapvető különbség, hogy mindenszentekkor a magyar hagyomány szerint az a fontos, hogy mi látogassuk meg a szeretteink sírhelyét, itt pedig fordítva van. Azért öltöznek be ijesztőbbnél ijesztőbb maskarákba, mert ilyenkor állítólag kiszabadulnak az ártó szellemek, és őket akarják elijeszteni – tette hozzá a Laczkó Dezső Múzeum muzeológusa.

Magyarországon még élénken él a családi hagyományokban, hogy azoknak a családtagoknak, akik valami miatt nem a saját településükön nyugszanak, otthon gyújtanak annyi gyertyát, vagy ma már inkább mécsest, amennyi halottjuk idegenben nyugszik.

- Közel harminc éve már a gyertyát egyébként felváltotta a mécses. Gyertyamártók is egyre kevesebben vannak, ez ugye a foglalkozással is összefügg, a gépigyertya-gyártással ez már egyébként is kiveszőben volt. A mécsest inkább a praktikum miatt választják az emberek, nem csorog ki a viasz, nem fújja el a szél a lángot, és hasonlók.

A muzeológus elmondta, vidéken még mindig annyira erősek a közösségek, hogy konkrétan megszólják azokat, akik nem teszik rendbe a sírokat. Ez egy közösségi elvárás, és vidéken mindenszentekkor valóban kimennek a sírokhoz gyertyát-gyújtani az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában