Szétszór a sors, mint szél a port

2019.10.08. 16:00

Húsz év után találkozott az 1969-ben végzett pápai osztály

Az utolsó fiúosztályok egyike találkozott az érettségi után ötven évvel a Türr István Gimnáziumban. Beszámolóik után koszorúztak és közösen ebédeltek.

Laskovics Márió

Sokan részt vettek az ötvenéves osztálytalálkozón. Jobbra a szervező, Somfai Balázs nyugalmazott főlevéltáros Fotó:

Fotó: Türr István Gimnázium

Ötvenéves osztálytalálkozót tartottak nemrég a Türr István Gimnáziumban, adta hírül Somfai Balázs nyugalmazott főlevéltáros. Az öregdiákok és nejeik egykori földszinti osztálytermükben gyűltek össze. Németh Zsolt igazgató rövid ismertetővel tisztelte meg az osztályt az iskola közelmúltjáról, szólt a várható nagy fejlesztésről is, valamint emléklapokat adott át. A rendkívüli osztályfőnöki órán a résztvevők beszámoltak pályájukról, életük lefolyásáról, bemutatva családjukat.

Sokan részt vettek az ötvenéves osztálytalálkozón. Jobbra a szervező, Somfai Balázs nyugalmazott főlevéltáros Fotó: Türr István Gimnázium

– Megható és tanulságos élettörténeteket hallhattunk, némelyik egész életregénynek hangzott. Ünnepélyes pillanat volt a Diákhűséggel feliratú koszorú elhelyezése az alma mater aulájában. Az 1969-ben végzett IV/A osztály volt abban a korban az utolsó tiszta fiúosztály. Negyvenegyen tettünk érettségi vizsgát, osztályfőnökünk Rozsnyai Jenő magyar szakos tanár volt. Időközben tíz társunk meghalt. Eddig csak három találkozót tartottunk, legutóbb épp húsz éve. Most viszont minden korábbinál többen részt vettünk, majdnem minden mozdulni képes ember eljött – közölte a szervező.

Kiemelte, hogy az osztályból többen sokra vitték, mint például Boros Jenő, aki Magyarország első pozsonyi nagykövete volt. Liszkai László újságíró, riporter meginterjúvolta börtönében Carlost, a „Sakált”, és könyvet írt a terroristáról. Kovács Géza csillagász évekig dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban, Katzer Zoltán az Ajka Kristály vezérigazgatója volt. Továbbá van köztük tornászbajnok, pedagógus, lelkész, polgármester, mérnök, műszaki és agrár szakember, jogász, vállalkozó, sportszervező, levéltáros.

A jubileumi osztálytalálkozó koccintással és ebéddel zárult az egyik pápai étteremben. Az öregdiákok fogadalmat tettek, hogy legközelebb két év múlva találkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában