Bakony-Balaton egy kicsit másképp

2019.11.16. 15:00

A pusztulás szépségei – Geotúra a hajmáskéri katonavárosban

Immár negyedik alkalommal indult a Túrajó Hajmáskéri anzix című sétája a településen.

Horváth Virág

Az ismeretterjesztő sétán Raffai Csilla, turisztikai tanácsadó, idegenvezető és geotúra-vezető, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének adjunktusa vezette végig az érdeklődőket.

Sokan csodálattal és sajnálkozva nézegetik a hajmáskéri katonavárost, amely a település szerves részét képezi. Pusztulásukban is lenyűgöző, impozáns épületek állnak itt, melyek a Monarchia idejétől kezdve az 1990-es orosz kivonulásig sok mindenről mesélnek. A Túrajó sétáján a Monarchia és Közép-Európa legnagyobb katonavárosát jártuk be, és olyan helyekre is bejuthattunk, ahová szigorúan tilos a belépés. A katonaváros megmaradt épületein vörös betűkkel hívják fel a figyelmet az omlás- és életveszélyre.

A séta nosztalgiázó címe, az anzix, amely jelentése látképes postai üdvözlőlap, a német Ansichtskarte szóból ered, azt is jelzi nekünk, hogy az omladozó falak mellett a múltban is sétát teszünk. Ennek ellenére a túra során csöppet sem a nosztalgia ébred fel a látogatóban, sokkal inkább újraéli, hogy milyen lehetett anno ezek között a monumentális épületek között járni-kelni.

Hatvan épület, tizenkét kivilágított utca, hatalmas parkok, gyönyörű fasorok álltak egykor a mára pusztulásnak indult területen. Keskeny nyomtávú vasút is közlekedett, habár nincs messze a vasútállomás, és itt próbálták ki Magyarországon az összes hazai és külföldről behozott katonai eszközt is. – Könnyebb felsorolni, hogy mi nem volt. Volt világítás, részben petróleummal, részben villannyal, a vízellátást mélyfúrású kutakból oldották meg, tehát egy teljesen önálló életet élő katonavárosról beszélhetünk – mondta el Raffai Csilla.

A túravezető segítségével a sokak által csak messziről megcsodált, a köznyelven „palotaként” emlegetett parancsnoki épületbe is beléphettek a résztvevők. A hatalmas építmény kívülről is tiszteletet parancsoló tornyaival emelkedik ki az épületek sorából, de belső terei még több izgalmat rejtenek.

A parancsnoki épület magassága ötven méter, a közepén egy hatvan méter magasba nyújtózkodó víztoronnyal. A „palota” kifejezetten a parancsnokságot szolgálta ki, melynek tagjai mellett itt nyertek elhelyezést az oktatók is.

- A kezdetben gyönyörű, külcsínre is adó nívós épületek jó alapanyagokból épültek, részletgazdag díszítéssel, majd 1945-ben, amikor már kevésbé a szépség, hanem a praktikum vette át a főszerepet, akkor kerülhetett fel az a festékréteg, mely immár a nyíló rózsa szirmaihoz hasonlatosan mállik, jön le a falról.

A katonaváros hajdani szépsége megkopott, de a pusztulás is tud káprázatos lenni. Csodás fotók készíthetők az elhagyatott falak között a még nagyjából egyben maradt kaszinó terem díszítéséről vagy a földön vastagon álló üvegtörmelékeken megcsillanó délutáni napfényről.

A következő Hajmáskéri anzix időpontja november 24., melyre a Túrajó séták elérhetőségein lehet jelentkezni, és melyre a kalandorok meleg ruhával és kényelmes, vastag talpú cipővel készüljenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában