emléktábla

2019.11.02. 11:30

A tapolcafői Örvény-tó lett a megye csodája

Felhívásunkra az idei nyár végén olvasóink megszavazták megyénk hét legszebb természeti csodáját, a nagyközönség elismerése mellé pedig emléktábla is járt.

Polgár Tibor

Az Európában is különleges Örvény-tó vitte el a pálmát Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mint ismert, a lapunk által meghirdetett megmérettetésen a tapolcafői Örvény-tó kapta a legtöbb szavazatot. A győztesnek járó emléktáblát a tavat gondozó Tapolcafői Kertbarátkör legutóbbi összejövetelén adtuk át Somogyi Zoltánnak, a civil egyesület elnökének.

Tapolcafő bővelkedik gondosan karbantartott zöldterületekben, igényes természeti környezetben.

A tapolcafői kertbarátok egy csoportja az Örvény-tónak járó emléktáblával
Fotó: Polgár Tibor/Napló

A kertbarátok munkásságát dicséri a 2011-ben kialakított és azóta folyamatosan fejlesztett Tapolca forrás tanösvény is. A Tapolca patak mintegy 600 méteres szakasza mentén haladó tanösvényen található többek között ivókút, pihenőhely szalonnasütővel, malomkerék, nem utolsósorban pedig egy világszinten is ritkaságnak számító természeti képződmény, az Örvény-tó, amelynek különlegességét a tófenéken méterenként előtörő források adják.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kivételes látvány részeként a feláramló víz magával hozza a tó fenekét borító tiszta, finom szemű homokot a vízfelszínre, ahol bugyogva, látványos hullámgyűrűket alkotva szétterül az apró szemcsék sokasága, hogy újra a mélybe süllyedjenek. Európában csak két ilyen örvénytó található: egy Franciaországban és egy Tapolcafőn.

Somogyi Zoltán (jobbra) átveszi a tapolcafői Örvény-tónak járó emléktáblát Polgár Tibor újságírótól
Fotó: Polgár Bettina/Napló

A tapolcafői kertbarátok természetesen az Örvény-tavat is féltve őrzik, gondozzák: rendszeresen tisztítják, például leszívatják róla az iszapot. A szépen kialakított, gondosan rendben tartott Tapolca forrás tanösvényt sok érdeklődő, természetjáró, turista keresi fel szerte az országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában