Alkalmazkodik a kutya

2019.12.10. 14:00

Állati jó napot tartottak családoknak Balatonfűzfőn

Állati jó nap címmel egy kellemes délelőttöt töltöttek el együtt a családok a közösségi házban. Volt előadás a felelős állattartásról, gyakorlati bemutató, a gyerekeknek vidám, zenés műsorok.

Szendi Péter

Hoffmann Viktória és Krepsz Gyöngyi

Fotó: Szendi Péter

Krepsz Gyöngyi zoológus a székesfehérvári Hermann Ottó Állat- és Természetvédő Egyesület vezetője a felelős állattartásra hívta fel a figyelmet, míg Hoffmann Viktória a Dog Garden Kutyaiskolától gyakorlati bemutatót tartott két kutyával, játékos formában.

Szóba került, hogy milyen szükségletei vannak a kutyáknak, mik a gazdák feladatai, bemutatták a testbeszédet, hogyan kell kommunikálni az állatokkal. Szokták mondani, hogy a kutya az ember legjobb barátja, ezzel Gyöngyi egyetért.

– Ennek az oka, hogy a kutya egy falkában élő állat, a szocializáció az ő számára nagyon könnyű volt. Rendkívüli módon tud hozzánk alkalmazkodni, ragaszkodni.

A foglalkozásokon szó esett, hogy miként közelítsünk meg egy vadidegen kutyát. Amennyiben valakit már megharapott kutya, annak nem szabad félnie tőlük, ne az maradjon meg az emberben, hogy a kutya vadállat. Ha egy kutyatámadás történik, akkor a felelősség elsősorban a gazdáé. Krepsz Gyöngyi felhívta a figyelmet a helyes állattartásra is. Amennyiben valaki nem megfelelő körülményeket biztosít számukra, akkor a gazda szabálysértést követ el, ami büntethető. Az állatelhagyás és az állatkínzás pedig Magyarországon sajnos egyre jobban elterjed.

Hoffmann Viktória és Krepsz Gyöngyi
Fotó: Szendi Péter

– Nekünk állatvédőknek az a problémánk, hogy a bíróságokon nem születik olyan döntés, ami számunkra elfogadható lenne. A törvény szerint az állatkínzó három év börtönbüntetésben is részesülhet. Sajnos ez eddig még soha nem érvényesült, a felfüggesztett büntetések felháborítóak.

Hatás Andrea és Dominek Anna színművészek az alkalomhoz illő, zenés, kutyás műsort adtak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában