hódítanak a télmanók

2019.12.12. 07:00

Klasszikus ajándéktól a forralt szilvaborig mindent találhatunk a Veszprém megyei adventi vásárokban

A hagyományos karácsonyi kínálat mellett a különlegességek kedvelői is megtalálják számításaikat az adventi vásárban.

Polgár Bettina

Fotó: Balogh Akos

A faházakban többek között forralt szilvabort, málnás kürtőskalácsot és kézzel készített karácsonyfadíszeket kínálnak a látogatóknak. A Szkablé Györgyné a veszprémi karácsonyi vásár egyik árusa, elmondta, hogy főként visszatérő vásárlói vannak, hiszen immár tizenkét éve települ ki a megyeszékhelyen.

A képen Szkablé Györgyné a veszprémi karácsonyi vásáron Fotó: Balogh Ákos/Napló

Tapasztalatai szerint népszerűek a névre szóló ajándékok, idén pedig slágertermékké váltak a különböző karácsonyi manók.

A pápai adventi vásár bővelkedik a hidegben kiváltképp jóleső forró italokban. A szervezők gondoltak a gyermekekre, akik a klasszikus forró csokoládé mellett választhatnak pillecukros, karamellás vagy akár kókuszos variációt is. Erdei gyümölcsös tea, fahéjas almalé, emellett aszalt gyümölcsösös puncs ugyancsak színesíti a palettát. Utóbbiból szintén kapható a gyermeknek szánt, alkoholmentes változat.

Természetesen a hagyományos forralt bor sem hiányozhat a kínálatból, fehér és vörös egyaránt választható, aki pedig kipróbálna egy új ízt, forralt szilvabort is választhat. Gyümölcsborok palackozva is vásárolhatók, a téli időszak újdonsága a fűszeres almabor, de emellett feketeribizli-bor, meggy-, eper- és szederbor is kapható.

Az adventi vásárok elmaradhatatlan ínyencsége a kürtőskalács, melyből már nemcsak vaníliás és fahéjas készül, hanem akár kakaósat, diósat, kókuszosat, mandulásat vagy málnásat is kérhetünk. Aki pedig úgy érzi, hogy inkább valamilyen sós ízre vágyik, érdemes kipróbálnia a sós-sajtos kürtőskalácsot vagy a tarjás, lila hagymás melegszendvicset.

Termésekből, szalmából, kukoricacsuhéból készített, gondosan kidolgozott díszek közül válogathatunk
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az étel- és italkínálat mellett a vásár jó alkalmat nyújt a karácsonyfadíszek és az apró ajándéktárgyak beszerzésére is. Többek között termésekből, szalmából, kukoricacsuhéból készített, gondosan kidolgozott angyalok, rénszarvasok közül válogathatunk, de karkötők, nyakláncok, textilállatok és nemezszívek szintén szerepelnek a portékában. A tomte, azaz a hegyes sapkás skandináv télmanó idén is hódít, a kis nemezfigurák rengeteg színben kaphatók. Az északi mesékben úgy tartják, a tomték – mint dolgos házi manók – serényen tevékenykednek a ház körül, munkájukért cserébe pedig zabkását, vajat és mandulát várnak. Ha ezt nem kapják meg, bosszantó csínyekre képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában