Finom fánk és kocsonya

2020.01.23. 11:00

Ajka közösségét és kulturális életét is erősíti a bódéi nyugdíjasklub

Hagyományos farsangifánk- és kocsonyapartin látta vendégül a Nosztalgia Nyugdíjasklub mindazokat, akik a tavalyi év során segítették működésüket.

Tisler Anna

Szimeiszter Imréné a fánkkal teli asztal előtt

Fotó: Györkös József

A partit, amelyre már napokkal korábban elkezdték a sütés-főzést, január 18-án tartották a bódéi közösségi házban. A klubot ma már nem csupán Ajkán, hanem megyeszerte ismerik a régi falusi gasztronómiai hagyományok és életforma őrzéséről, a klubvezető Szimeiszter Imrénét pedig a főzőversenyeken elért kiváló helyezéseiről. A csapat, amelynek a közelmúltban hat új tagja is lett, egyre többet tevékenykedik kulturális téren. Megtartják az egykori falusi téli tevékenységet, a tollfosztást, az azt lezáró mulatságot, a sudrit, ahol egy helyi kisgyermeket megajándékoznak a kifejtett tollból készült pehelypaplannal, lesz ismét lecsó- és szilvásgombóc-főzés, anyák napja, valamint a ház búcsúja augusztus végén. A bódéiak szorgalmasak, a kezdetektől termelnek a bolgárkertben.

Dorner László alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy régóta dolgozik együtt a csapattal, rendszeresen segítenek neki a bányásztelepi dióünnepen és karácsonyon, valamint az óvárosi programokon, ami komoly munkával jár. Tevékenységeik között egyre hangsúlyosabb a kultúra, amely Utassy Istvánnénak és a Táltosok Társulatnak is köszönhető. A klub működése nemcsak helyben fejti ki a ­hatását, hanem a város közösségét és kulturális életét is erősíti.

Szimeiszter Imréné a fánkkal teli asztal előtt
Fotó: Györkös József

A nyugdíjas-egyesület működését méltatva Gerencsér Hilda, a városrész önkormányzati képviselője hozzátette, a tagok, bár már nem fia­talok, mégis vállalkoznak arra, hogy a főzéshez használt alapanyagokat maguk termeljék. Nem csupán saját magukra és a közvetlen környezetükre gondolnak, hanem adnak vidéki nyugdíjas-egyesületeknek is.

– Azért is nézek nagyon fel rátok, mert nagyon emberközpontú, nagyon meghitt, mondhatni, családias a bódéi Nosztalgia klub – mondta a képviselő. Nemcsak a várost gazdagítjátok a tevékenységetekkel, hanem a térséget is.

A szombati programon a finom kocsonya és helyben készült többféle fánk mellé egy szép verset is kaptak a megjelentek Szimeiszter Imrétől, a klub versmondójától és harmonikásától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában