"Az a legjobb verekedés, amelyikből kimaradsz"

2020.01.19. 15:30

Itthon eddig ismeretlen harcművészetet oktat Kardos Sándor

Hét harcművészeti ágban ért el mester fokozatot, szabadidejében akupunktúraatlaszt tanulmányoz, mindemellett pedig egy korábban még hazánkban nem ismert harcművészeti ág megyénkben történő meghonosítására adta a fejét.

Gallai József

Kardos Sándor (balra) éppen egy fogást mutat be

Forrás: Szövetség

Sándor immáron több mint harminc éve elkötelezett tanulója és tanítója különböző harcművészeti stílusoknak. Pályafutásáról, küzdősportokról, életszemléletéről és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a harcművészetekkel, mikor fogalmazódott meg benned, hogy ennek szeretnéd szentelni az életed?

Meglehetősen messzire kell ehhez visszanyúlnom. 1972-ben, amikor megszülettem, az orvosok közölték a szüleimmel, hogy túl nagy bizalmat ne fektessenek abba, hogy hosszú életem lesz. Törött kulcscsontokkal, hét éves kornak megfelelő szívmérettel születtem, amely minden más belső szervemre kihatással volt. Eltelt egy, aztán még több év, én pedig a kezeléseket követően folyton ellent mondtam az orvosi jóslatoknak.

A szüleim aztán úgy döntöttek, hogy sportiskolába iratnak, hátha utoléri magát a szervezetem, melynek végül az lett az eredménye, hogy a rendszeres sport tagozatos általános iskolai edzés mellett heti hét délutánon további edzéseket teljesítettem, innen pedig egyenes út vezetett oda, hogy tizennégy éves koromban először tegyem be a lábam egy dojoba (az edzőterem elnevezése a japán harcművészetekben). Ez azóta is szerves része az életemnek.

A dojoban
Fotó: Szövetség

A nyolcvanas évek végén shotokan karatéval, judoval foglalkoztam, ezek után volt szerencsém közel huszonöt évet Weisz János és Ritteródesz Adrián mesterek mellett tölteni az aikido világában, tanuló és tanítóként egyaránt. Az elmúlt tíz esztendőben Gott Zoltán Shihan vezetésével a Koryu Karate Jutsu valamint Hanshi Szénási Zsolt és Tóth Tihamér Shihan iránymutatásával a Kyusho Jitsu rendszerekkel is sikerült megismerkednem.

Sokan bizonyára ismernek különböző harcművészeti ágazatokat, így az általad is említett harcművészeti típusokat, akár a ju-jitsu-t vagy a krav magát. A Koryu Karate Jutsu viszont egy olyan stílus, amely talán kevesebbeknek cseng ismerősen. Mesélnél róla és a mögötte rejlő filozófiáról?

A Koryu jelentése „ősi út”, amely tulajdonképpen a karate alapjaihoz és ősi harci rendszereihez, pontosabban egy ún. okinavai (sziget Japán legdélebbi, okinavai prefektúrájában) őshöz nyúl vissza. Csak érdekességképpen itt él a legtöbb, száz év feletti ember a világon. Magyarországra azonban meglehetősen későn, mindössze hat éve ért ide, előtte technikailag nem volt ismert az európai emberek számára. Hatalmas megtiszteltetés volt a közelmúltban itt köszönteni ennek az ágnak a legmagasabb szintű képviselőit és a stílus alapító mesterét Hubert Laenen Hanshit egy nemzetközi rendezvényen.

Kardos Sándor (jobbra, feketében) a tanítványai között
Fotó: Szövetség

Ilyenkor mindenkitől lehet egy kicsit tanulni. Mi azt szoktuk mondani, hogy ez egy baráti társaság és mindenki örömmel osztja meg a tudását és tapasztalatait. Semmi sem a rivalizáláson alapul, hanem azon, hogy együtt haladjunk az úton. Mindez aztán egy olyan tudásspirálhoz és filozófiához vezet, amely nagyon messzire vihet embereket, gondolatokat és perspektívákat. Véleményem szerint ezt a szemléletet és világlátást érdemes odaadni a gyerekeinknek és a tanítványainknak, hiszen mindnyájan ugyanarra tartunk, csak épp más úton.

Mivel szembesülhet az, aki úgy dönt, hogy szeretne ebbe belevágni, akár néhány fogást elsajátítani? Bárki elkezdheti és megtanulhatja ennek a rejtelmeit?

Kissé népszerűtlennek tűnhet az álláspontom, de nem tartom szerencsésnek, ha már 5-6 évesen elkezdenek a gyerekek edzeni. Itt nem az életkorral van a probléma, mindössze úgy vélem, hogy nem feltétlenül jó döntés ilyen korán ekkora megterhelésnek kitenni a szervezetüket.

Mi heti rendszerességgel biztosítunk lehetőséget az edzésre azoknak, akik érdeklődést mutatnak a Koryu karate jutsu irányába. Számomra az az ellenszolgáltatás, ha úgy döntesz, hogy velem töltöd az idődet és megtisztelsz azzal, hogy velem edzel és tanulni szeretnél tőlem. Ha már eljössz, mozogsz, kilépsz a komfortzónádból, az már egy siker, az pedig főleg, ha közben jól érzed magad és megtalálod a helyed ebben a közegben.

Amennyiben eljutsz oda, hogy egy havas úton nem töröd össze magad, mert megtanultad, hogy hogyan kell helyesen esni, ha elsajátítasz légzési formagyakorlatokat és megismered a test energetikai rendszerét, amelyek segítenek az egészséged megőrzésében.

Már volt értelme eljönni, ha később meg tudod védeni magad egy veszélyes szituációban. Azt szoktam mondani, hogy nem karatét, nem Koryu karate jutsu-t és nem aikibudot tanítok, hanem azt, hogy hogyan érj haza biztonságban. Inkább a dojoban tapasztalj meg egy felmerülő stresszhelyzetet vagy szituációt és tudj felkészülni rá, mint az utcán.

Továbbá azt is sűrűn elmondom a tanítványaimnak, hogy mindig az a legjobb verekedés, amelyikből kimaradsz. Egyszerűnek tűnő dolgok ezek, de egyre nagyobb igény mutatkozhat rá napjainkban, amikor az emberek többségének a legnagyobb testmozgást a telefon két ujjas használata jelenti.

Ezen felül természetesen oktatunk bottechnikákat, puszta kezes és fegyveres, valamint földharc technikákat is, lefedve az önvédelem szinte teljes tárházát, általában 8-12 fős csoportokban.

Kardos Sándor (balra) éppen egy fogást mutat be
Fotó: Szövetség

Milyen, a harcművészetekhez köthető tervekkel és tennivalókkal vágsz neki 2020-nak?

A tavalyi nyáron került sor az első olyan Koryu Karate Jutsu nemzetközi táborra Balatonfűzfőn, amely nagyon nagy sikereket hozott.

Ellátogatott hozzánk a stílus alapító mestere, Hubert Laenen Hanshi is. Több külföldi klub képviselője mellett hazánk tizennégy klubjának karatékái vettek részt, és örömmel mondhatom, hogy egy igen nívós rendezvényt tudtunk lebonyolítani. Szeretnénk, ha az idei éven is meg tudnánk ismételni ezt a sikert, a júniusi és augusztusi tatai táborainkban. Június 21. és 26. között ismét körünkben üdvözölhetjük alapító mesterünket, augusztus 9. és 15. között pedig a Koryu Karate Jutsu Hungary éves központi tábora kerül megrendezésre.

Ezen felül havi rendszerességgel vannak harcművészeti road-showk, melyeken aktívan részt veszünk és bemutatjuk, népszerűsítjük a harcművészet ezen ágát.

Hol van lehetőség részt venni edzéseiteken?

Az érdeklődők hétfőnként a VSZC Öveges József Szakgimnáziumban vehetnek részt edzéseinken, Balatonfűzfőn. Szeretettel várjuk régi és új tanítványainkat, információkat pedig a facebook oldalunkon találhatnak, ahol minden felmerülő kérdésre örömmel válaszolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában