pápa egykori arcai

2020.02.06. 07:00

Előadás Bolla András különleges képeslapgyűjteményéből

A Gyurátz Körre érkezők a város múlt századi utcáin sétálhattak képzeletben Bolla András képeslapgyűjtő pápai képeslapjai segítségével.

Laskovics Márió

Polgárdi Sándor esperes és Bolla András homokbödögei képeslapgyűjtő a Gyurátz Kör legutóbbi rendezvényén

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör legutóbbi összejövetelén Bolla András homokbödögei képeslapgyűjtő Pápa városa képeslapokon címmel tartott előadást az evangélikus látogatóközpontban, s Polgárdi Sándor esperes igei köszöntőjét követően az előadó képzeletben kalauzolta körbe közönségét a 20. századi Pápa utcáin.

Az építőiparban művezetőként dolgozó Bolla András a sajtónak nyilatkozva felidézte, gyűjtési szenvedélye gyerekkorából ered. Akkor még régi pénzeket, érméket gyűjtött, később érmegyűjtő-találkozókra járt. A képeslapokat, főleg a helyi vonatkozásúakat, tizenöt éve gyűjti, s jelenleg hat-hétezer darabbal rendelkezik. Kedvelt témái Pápa városa, a pápai járás, illetve Veszprém megye települései. Közel ezer (főként 1945 előtti) pápai képeslapja van, a megye többi településéről – hatvan kivételével – pedig több mint háromezer darabja. Újabb darabokat börzéken, piacon vagy akár munkája során, házaknál szerez be.

Polgárdi Sándor esperes és Bolla András homokbödögei képeslapgyűjtő a Gyurátz Kör legutóbbi rendezvényén Fotó: Laskovics Márió/Napló

Bolla András büszke arra, hogy ő birtokolja a Pápáról eddig ismert legrégebbi, 1897-es képeslapot, melyen a zsinagóga látképe szerepel. Van egy korábbi, 1891-ből való darabja is, ám az egy hamburgi litográfia. Mint mondta, a pápai lapokon a Kossuth utca, a Fő tér, a belváros épületei fordulnak elő leggyakrabban.

– A numizmatikával, a régi pénzekkel ellentétben a képeslapok nincsenek katalogizálva, tehát bármikor felbukkanhat olyan darab, amiről nincs tudomásunk. Sok kiadó volt (például Kis Tivadar vagy Karczagi fényképészmester), de mindössze egy, Weinstock Ernő szedte jegyzékbe munkásságát. Akkoriban sajnos sok gyűjtemény megsemmisült, ezért törekszem az utókornak való megőrzésre. Otthon szekrényben, ábécésorrendben tárolom a kollekciót – árulta el a homokbödögei gyűjtő.

– Lenyűgöznek azok a mozgalmas lapok, amiken a korabeli élet, az emberek is megjelennek, nem csak az épületek. Nagyon szép lapok léteznek. Az akkori technikával például nem tudtak éjszakai felvételeket készíteni, ezért átszínezték, -montírozták, néhol embereket tüntettek el róluk – osztotta meg érdekességként Bolla András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában