vegyszermentes gazdálkodás

2020.02.08. 11:00

Gyógyteákat is termeszt az ajkai bolgárkert közössége

Gyógytea-bemutató-hellyel gyarapodott a bolgárkert. A 35 féle gyógynövényt a kertben vegyszermentes gazdálkodásban termelték, majd szárították és dolgozták fel.

Tisler Anna

A bolgárkert dolgozói is fogyasztják a kert terméséből készült teákat, bal oldalon Kovács Tibor

Fotó: Györkös József

A kínálatban szerepel többek között csipkebogyó, menta, citromfű, és sok másféle, amely az immunrendszer erősítésére, megelőzésre vagy bizonyos állapotok megszüntetésére szolgál. A teákat közösségi rendezvényeken is kóstoltatják, hogy népszerűsítsék az egészséges életmódot.

Kovács Tibor, a bolgárkert gondnoka kérdésünkre elmondta, hogy az önkormányzati tulajdonban levő területen a telket igénylők ingyenesen használhatják azt, viszont mindenkinek vállalnia kell a vegyszermentes gazdálkodást. A kertészet dolgozói 3000 négyzetméteren termelnek, a terményt időseket ellátó és hátrányos helyzetű családokat, fogyatékkal élőket gondozó intézmények kapják természetbeni juttatásként.

A termelők a megtermett mennyiség 10 százalékát ajánlják fel jótékony célra. Azért, hogy a termés még jobb minőségű legyen, a vetőmagból is saját termelést használnak. A sütőtök mindkét évben nagyon jól sikerült. A legszebb termés magvait megszárították, majd a vetés előtt kiosztják. Az elmúlt két évben kitapasztalták, hogy a terület mely részein áll meg a víz a nagyobb esőzés után, így azt igyekeznek kivonni a termelés alól.

A bolgárkert dolgozói is fogyasztják a kert terméséből készült teákat, bal oldalon Kovács Tibor
Fotó: Györkös József

A növényeket némi időeltolással vetik azért, hogy ne azonos időben érjenek be, és hosszabb ideig tudjanak biztosítani az intézményeknek friss zöldségféléket. A kert munkatársai a régi konyhai felszereléseket is gyűjtik. A bemutatóteremben régi konyhaszekrények, szamovárok, mérlegek és cserép­edények sorakoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában