száz fánk is gazdára talált

2020.02.24. 16:00

Megsemmisítették a kiszebábot, elűzték a telet Balatonkenesén

Szombaton eltemették a telet a településen a Balaton Keleti Kapuja Turisztikai Egyesület szervezésében a Kultúra Házában.

Horváth Virág

20200222 Balatonkenese Kultúrház Az Onogur Hagyományőrző Egyesület lenyilazza a kiszebábot az udvaron Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton

Az egész délutános farsangfarka rendezvényen Balatonkenesén Batyus Gizi mesemondó szórakoztatta a legkisebbeket, majd az ebéd utáni farsangi fánkok elfogyasztása következett, a helyszínen mindenkit fánkkal és limonádéval várt ugyanis a Balaton Keleti Kapuja Turisztikai Egyesület.

A gyerekek szüleikkel közösen díszítették fel az ember nagyságú kiszebábot, amelyet a hagyomány szerint „eltemettek”, vagyis az Onogur Hagyományőrző Egyesület tagjai korabeli eszközeikkel megsemmisítettek. A csoport alapvetően a X. századdal, az Árpád-korral foglalkozik 2009 óta.

Tóth Barnabás, a Balaton Keleti Kapuja Turisztikai Egyesület TDM-menedzsere elmondta, ez a nap főként a kisgyermekes családokról szólt. – Környezettudatos és mégis magyar hungarikum szerint űzték el a hagyományőrző csoport tagjai a kiszebábot. A kiszebáb elégetése már hagyománnyá vált, mi szerettünk volna valami újdonságot kitalálni, ezért nomád, 10. századi magyar fegyverekkel űzték el a kiszebábot és ezzel együtt a telet az Onogur Hagyományőrző Egyesület tagjai – tette hozzá Tóth Barnabás. Elmondta, a turisztikai egyesület közel száz fánkot sütött a jelenlévőknek, és a rendezvényre látogató körülbelül harminc család nagy örömmel fogyasztotta el a hagyományos süteményt házi barack- és eperlekvárral.

A gyermekek egyénileg is készíthettek aprócska kiszebábokat fakanál segítségével. Tóth Barnabás hozzátette, ez az első ilyen rendezvény a településen. Korábban nagy hagyománya volt Balatonkenesén a farsangi báloknak, amiket a gyerekek nagyon szerettek, ám ezek lassanként kikoptak a város életéből. Tóth Barnabás szerint most a fiatal korosztályon a sor, hogy visszacsempésszék a hagyományokat a város életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában