komposzt vagy égetés

2020.03.15. 07:00

Ágak, fű, elszáradt növények – Mit tehetünk a zöldhulladékkal Veszprémben?

A tavaszi munkák miatt egyre több kertes házban gyűlik fel zöldhulladék. Ezek felhasználására, elégetésére vonatkozó szabályokat szedtük össze.

Fotó: pixabay.com

Komposztáljunk!

Veszprémben az egyik legfőbb irányelv, hogy a zöldhulladékot lehetőleg komposztáljuk égetés helyett. Ez azért is célravezető, mert így a jó minőségű tápanyagot tudunk előállítani, gyakorlatilag ingyen, amit a következő évben felhasználhatunk.

Egy komposztáló kevés helyet foglal és nagyon hasznos
Fotó: pixabay.com

Az ügyesebbek némi utánajárással és papír hozzáadásával még házi brikettet, vagyis tüzelőanyagot készíthetnek a levágott gallyakból és fűnyesedékből.

Mit lehet komposztálni?

  • Levágott fű (a lenyírt fű keletkezésekor túl nedves, könnyen rothadásnak indul, célszerű néhány napos szárítás után komposztálni, vagy kb. 5 cm-es rétegekben terítsük el, és a rétegek közé keverjünk valamilyen laza anyagot, pl.: fanyesedéket)
  • Lomb, falevelek (a dió és tölgy levelek is elkorhadnak, ha más hulladékokkal gondosan összekeverjük)
  • Gyomnövények, vadvirágok, évelő növények (a felmagzott gyomnövényeket célszerű a komposzt közepébe helyezni, hogy a meleg hatására a magvak gyorsan elveszítsék csírázóképességüket. Általános tapasztalat, hogy a házikertben készített komposztok nem gyomosítanak.)
  • Faágak, fanyesedék (összeaprítva)
  • Zöldség és gyümölcsmaradékok (a gyümölcsök egészben, a déli gyümölcs héja és a zöldségek aprítva)
  • Kávézacc és tea (szűrőpapírral -filterrel- együtt)
  • Tojáshéj (kicsit összetörve
  • Alom (csak növényevő kisállatok ürüléke és csak természetes alom)
  • Tollak, állatszőr
  • Papír tojásdoboz (apróra feldarabolva, papír zsebkendő, könnyen foszló papír törlőkendő)
  • A zöldhulladékot el is szállítják

    Ahol a komposztálás nem oldható meg, ott az avart és kerti hulladékot kommunális hulladékgyűjtő edénybe kell helyezni. Az utóbbi években Veszprémben bevett gyakorlat lett, hogy kijelölt időpontokon háztól is elszállítják a bezsákolt zöldhulladékot. Idén erre márciusban kerül sor még hat alkalommal (március 14. szombat, 15. vasárnap, 21. szombat, 22. vasárnap, 28. szombat, 29. vasárnap). Lehetőleg segítsük azzal az elszállítás gyorsaságát és a rendezett városkép megtartását, hogy összegyűjtjük és egy időpontban helyezzük ki az elszállítanivalót. Ágakat, nyesedéket kizárólag egy négyzetméteres kötegekbe rendezve, a falevelet és lágyszárú növényeket zsákban helyezzük ki úgy, hogy a járdákon, úttesten a közlekedést ne akadályozzák.

    Égethetünk is

    Ha mindenképp égetni akarunk, azt október 15. és április 15. között, 10-től 16 óráig tehetjük meg, de nem mindenhol és mindenkor. Tilos az égetés a vasárnap és munkaszüneti napokon, valamint elrendelt füstköd-riadó alatt. Területileg fontos észben tartanunk, hogy nem lehet égetni nagyvárosias területen, garázstelepeken, kis- közép-, és nagyfeszültségű, valamint távközlési vezetékek alatt. Emellett nem tüzelhetünk a belvárosban és erdős területeken. Értelemszerűen nem égethetünk közterületen, szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális és sport intézmények 100 méteres körzetében sem.

    Figyeljünk az égetés szabályaira!
    Fotó: pixabay.com

    Amennyiben ezek egyike sem áll fent ügyeljünk arra, hogy jól kialakított tűzrakó helyen gyújtsunk tűzet, egyszerre csak keveset és száraz hulladékot égessünk. A saját és környezetünk védelme érdekében mindig legyen a közelünkben megfelelő mennyiségű víz (legalább 50 liter), vagy locsolócső, valamint egy lapát vagy vasvilla, ha esetleg meg kell állítani a tűz terjedését. Őrizetlenül semmi esetre se hagyjuk és műanyagot, vegyszereket és háztartási hulladékot ne tegyünk a lángokba!

    (Forrás: vkszrt.hu, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 18/2011. (IV.29.), a 37/2012. (V.31.) és a 29/2015.(IX.24.)Ör.-rel módosított 35/2010. (XI.12.) önkormányzati rendelete alapján)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában