Illatos csapda a rágcsálóknak

2020.03.02. 07:00

Ha patkánnyal találkozunk, azonnal szakemberhez kell fordulni

Az ország egész területén elszaporodtak a rágcsálók. A kiváltó ok igen összetett, a nem megfelelő méreganyag kiválasztása, a helytelen használat is hozzájárul ehhez, de befolyásolja az egyre melegebb időjárás is.

Napló

Forrás: afp

Palkó László kártevőirtó elmondta, az elmúlt időszakban körülbelül 30 százalékkal emelkedett meg a hozzájuk érkező bejelentések száma.

Az egerek elleni védekezés továbbra is kivitelezhető otthon, de ha patkányokkal találkozunk az udvarban, házban, akkor jobb szakemberhez fordulni. A szabályok szerint ugyanis csak ők használhatják már fel az erősebb hatóanyagokat, ők értenek azok helyes kihelyezéséhez is.

A rossz szerhasználat következtében ugyanis a patkányok immunitást is kifejleszthetnek bizonyos szerek ellen, előfordulhat, hogy nem reagálnak egy bizonyos hatóanyagra.

Van, hogy többfajta méreggel kell próbálkozni, ezeknek az állatoknak különböző az „ízlésük”. Ráadásul nagyon okosak. Ha csapdát helyeznek el a lakókörnyezetükben, hetek is eltelhetnek, mire elkezdik azt felfedezni, megszokni. Addig kerülik. Nagyobb populáció esetén pedig a méregből biztosan nem a „legértékesebb” nemzőképes párok fogyasztanak először. A fiatalabb egyedek tesztelnek, ha nekik nem esik bántódásuk, csak akkor esznek belőle a szülők is.

A pépes szerekkel gyakran előfordul, hogy nem érti a képzetlen felhasználó, miért küzd még mindig a problémával, mikor már több kiló mérget kitett. Az ok pedig egyszerű: az ízükön felül még egy tulajdonságuk is van, jó a hőszigetelő képességük is, a patkányok elhordják és a fészkük védelmére használják fel a kis zacskókat. Ha lakókörnyezetünkben megjelennek a rágcsálók, nem érdemes várni, minél hamarabb intézkedni kell. Ezek az állatok ugyanis rendkívül szaporák, optimális körülmények között egy patkánypárnak évente 400–800 utódja is lehet.

Az uniós irányelvek egyébként egyre inkább az irtószer nélküli csapdákat helyezik előtérbe, ezzel szeretnék a jövőben csökkenteni a környezetterhelést. Ezeknek már egész tárháza áll a szakemberek rendelkezésére. Nemcsak ragasztóval vontak be ezek közül néhányat, amiből az állat nem szabadulhat, de különböző illatokkal is vonzóbbá tették a szerkezeteket. Ha nagyobb populáció alakul ki, a patkányok megtanulják: el kell kerülni a szerkezetet.

Létezik már egérfogóból is olyan kivitel, ahol egy kis alagútba csalogatják be az állatot. Amint az hozzáér a csalétekhez, egy rugó kiold, a doboz pedig bezárul. Így nem kell tartani a betegségektől, a rágcsálóknak ugyanis ez lehet a legnagyobb veszélyük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában