élnek a lehetőséggel

2020.04.07. 11:00

Idén több gazda kezdte meg a termelést a bolgárkertben Ajkán

Idén már 15 termelő gazdálkodik a bolgárkertben. Az önkormányzat által harmadik éve biztosított lehetőséggel évről évre többen élnek. Az egykori Videoton-pálya területén kialakított közösségi kertben a termelők térítésmentesen használhatják a földterületet, biztosított a locsolás, az alkalmazottak szaktanácsadással és jó minőségű vetőmagokkal segítenek.

Tisler Anna

A bolgárkertben elkezdődtek a tavaszi munkák

Kovács Tibor gondnoktól megtudtuk, tavaly a betakarítást követően elvégezték a mélyszántást, tavasszal előkészítették a talajt, majd március elején, amikor az időjárás már lehetővé tette, a termelők elkezdték az ágyások előkészítését, az ültetést. A hagymások és a zöldségfélék már a földben vannak. A kertben tavaly termett jó minőségű magvakat, vetőburgonyát eltették, és ha eljön az ültetés ideje, kiosztják a termelők között. Csak magyar palántákat, magvakat ültethetnek, azokat ugyanis mindenki ismeri és szívesen fogyasztja. Amiből lehet, beszereztek korai és késői termésűeket, a céljuk, hogy minél tovább tudjanak primőrt fogyasztani, ne kelljen tartósítani, és elkerüljék, hogy egyszerre legyen a dömping, és a nagy mennyiséggel ne tudjanak mit kezdeni. A termelők a termés tíz százalékát felajánlják a családsegítő központnak, onnan a rászorulókhoz kerül természetbeni juttatásként. A bolgárkert munkatársai segítenek a begyűjtésben és az eljuttatásban, valamint ők is termelnek közösségi célra, gyógynövényeket bemutatásra és kóstoltatásra. Az idén tervezik a gyógynövényes repertoár bővítését. Kérésre rendezvényeken vállalják a gyógynövények bemutatását és a gyógyteák kóstoltatását. A 3 hektáros területen elvégzik a gépi munkát, a fűnyírást, a karbantartást. A termelők 5000 négyzetméteren gazdálkodnak. A termelés vegyszermentesen folyik, ezért rendszeresen van fel­adat, gyomirtás, kapálás, locsolás. A Molnár Gábor Műhely Alapítvány az egyetlen közösségi termelő az idén, ők a kezdetektől művelnek területet, a többiek családi keretben dolgoznak.

A bolgárkertben elkezdődtek a tavaszi munkák

Az idén újként csatlakozott öt család. Ők ismerőseiktől hallottak a lehetőségről, vonzó volt számukra az, hogy tudják, mi kerül az asztalra, egészségesen táplálkozhatnak, tavasztól őszig van elfoglaltságuk és a jó levegőn, a szabadban tevékenykedhetnek. A termelés a járványveszély idején is folyhat, a mezőgazdaságban fontos, hogy betartsák az ültetés idejét, a nagy területen pedig könnyű betartani a megfelelő távolságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában