balatonfüredi fotóst kérdeztünk

2020.04.26. 07:00

Kell-e nekünk komoly fényképezőgép a csúcstelefonok világában?

Nincs könnyű dolga annak, aki fényképezőgép-vásárlásban gondolkodik. Hatalmas a típusválaszték, s nem könnyű eligazodni a kompaktok, MILC-ek és DSLR-ek világában. A Balatonfüreden élő Szabó Miklós fotóst kértük meg, hogy segítsen felállítani egy bárki számára hasznos szempontrendszert a vásárláshoz.

Sági Ági

Szabó Miklós szerint nincs nagy különbség a márkák között az azonos kategóriákban

Fotó: Sági Ági/Napló

A sokkamerás csúcstelefonok világában már azt sem egyszerű eldönteni, hogy szükség van-e egyáltalán fényképezőgépre. – Szerintem néhány éve a telefonok már kiváltották a kompakt fotógépeket. (Kompaktnak nevezik a vázzal egybeépített, különböző zoomtartományú, nem cserélhető objektíves fotógépet – a szerk.) Ezt érzik is a gyártók, hiszen a kompaktok eladási számai rendkívül csökkentek. Mára a kompakt gépek szinte eladhatatlanok, mert a telefonok körülbelül hozzák ugyanazt a minőséget. Valójában ez nem egészen igaz, de ami a digitális eszközök kijelzőire és a közösségi médiába kell, azt bőven tudják a mai telefonok. A modernebb mobilok képei kisebb, 10x15-ös vagy 13x18-as nyomatokhoz is megfelelőek – mutat rá Szabó Miklós.

Habár a jobb telefonok eléggé drágák, számos előnyük van. Ezek közül az egyik, hogy azonnal fel lehet tölteni a képeket a közösségi platformokra. A fotós szerint ha valaki dokumentálni akar, vagy megörökíteni a napközbeni pillanatokat, arra már egy jobb kamerával rendelkező telefon elég lehet.

– Aki szeretné érteni, mi történik egy fényképezőgépben, szeretne rekeszt, ISO-t állítgatni, szeretne picit játszani a mélységélességgel, annak már érdemes venni egy belépő MILC-et. (Az MILC tükör nélküli tükörreflexes fotógép, cserélhető objektívvel – a szerk.). Egy belépő szintű MILC-et körülbelül egy csúcskategóriás kompakt fényképezőgép áráért kapunk, de objektívtől függően már elképesztően jó képeket lehet készíteni vele – hangsúlyozza Miklós.

Ennél a pontnál jutunk el az egyre gyakrabban felmerülő kérdéshez: MILC vagy DSLR (utóbbi a tükörreflexes fényképezőgép)? A szakember szerint a belépőszintű MILC lényegesen kisebb és könnyebb, mint a hasonló kategóriájú DSLR-gép. A méretkülönbség a professzionális gépek irányába haladva eltűnik: a korábban a legjobbnak tartott full-frame (kisfilmes méretű érzékelővel rendelkező) MILC-gépek pedig már a DSLR-hez nagyon hasonló méretűek.

– Ha a szenzor ugyanakkora, akkor a lencsék is ugyanakkorák, ebben az esetben mindkettőnél nagyok és nehezek. A gépváz ugyan kicsit kisebb, de minden más ugyanakkora. A cropos vázra kisebb, könnyebb, méretükből adódóan olcsóbb, de ugyanolyan fényerős lencsék tehetők. Néhány éve már a kisebb szenzorok is kiváló minőségű jelet továbbítanak, így a full-frame minőségi előnye mostanra gyakorlatilag eltűnt. Illetve, ami különbség maradt a full-frame javára, az a felhasználási területek csekély százalékában derül csak ki, például a nagyméretű nyomatoknál. A full-frame szenzoros gépek még mindig drágábbak, mert ezekre csak nagyobb lencséket lehet illeszteni, így nagyobb a gyártási költségük. Ha valaki csak könnyíteni szeretne a felszerelésén, nem érdemes a váltásban gondolkodni – mondja a fotós.

Ha a sokszor hangoztatott felszereléskönnyítés miatt nem érdemes az MILC-et választani full-frame helyett, akkor miért ne egy DSLR-gépet válasszunk, mi szól még az MILC mellett? Szabó Miklós szerint az MILC legfontosabb előnye, hogy technikailag könnyebb vele jó képet készíteni.

Szabó Miklós szerint nincs nagy különbség a márkák között az azonos kategóriákban Fotó: Sági Ági/Napló

– Ha valaki nem érti a működést, vagy nem tud fotózni, ezek a modern gépek annyira kiszolgálják, annyira láthatóvá teszik, amit csinál, hogy könnyebb az egész „művelet”. Élőképben azonnal láthatóvá válnak a beállításváltozások, gyakorlatilag a kész képet látjuk a keresőben vagy a kijelzőn. A DSLR-gépeknél a keresőben mindig ugyanazt látja az ember. Ha tudatosan változtat a beállításokon, akkor nagyjából tudja, mire számíthat, és exponálás után visszanézheti, hogy úgy sikerült-e a kép, mint ahogy akarta. Ha nem, akkor egy picit változtat és újra próbálkozik. Ezeket a próbálkozásokat váltja ki az MILC azzal, hogy exponálás előtt azonnal láthatók a beállítások – fűzi hozzá a szakember.

Az első MILC-gépek 2008-ban jelentek meg a piacon, egy átlagfelhasználó szempontjából mostanra teljesen kiváltják a DSLR-gépeket: sok jó minőségű objektív és kiegészítő kapható hozzájuk. Vannak azonban olyan speciális területek, például a professzionális sportfotó, melynél még megoszlanak a vélemények. Az MILC-k kissé lassabban „élednek” fel, mint DSLR társaik. Azaz, ha a gép az asztalon fekszik, és a fotós felkapja, a DSLR szinte azonnal exponál, ha fókuszt talál, míg az MILC-nek kell egy-két másodperc. Ez adott esetben soknak számíthat.

– Én egy hároméves modellel fotózom, de a legújabb típusok már gyorsabbak, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan érzékelhetetlen lesz a különbség. A gépek és a márkák között az azonos kategóriákat összehasonlítva gyakorlatilag nincs különbség. Egyik kicsit itt jobb, a másik meg amott. Szerintem a DSLR technológiát hamarosan teljesen felváltja az MILC, és ezt igazolják a nagy gyártók fejlesztései is. Például a Canon már nem fejleszt új objektíveket a DSLR-gépekhez. A fotósok számára nehezebbé teheti a váltást, hogy az MILC-vel más stílusban kell fotózni, alkalmazkodni kell egy másik technológiához, kicsit újra kell tanulni, de összességében megéri – jegyzi meg Szabó Miklós.

A legújabb MILC-gépeknek arcfelismerő, arckövető, szemkövető, szenzorstabilizálási rendszereik vannak, melyek még gyorsabbá és pontosabbá, könnyebbé teszik a fotózást. A fotó mellett a felhasználóknak szempont lehet a videófunkció, ebben a tekintetben az MILC autofókusz rendszereivel és valós élő képével biztosan veri a DSLR-t. Habár a képméretverseny mintha lecsengőben lenne a gyártók között, azért még mindig növelik a képek felbontását. A profi fotós szerint körülbelül 16 megapixel feletti felbontásra semmi szükség az esetek 95 százalékában, de a gyártók már 30-40 megapixelnél tartanak. Az ilyen felbontással készült képek hatalmas méretűek lesznek, sok helyet foglalnak. A nagyobb képállomány feldolgozásához újabb számítógép kell majd – a fényképezőgép-cseréknél érdemes erre is gondolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában