Mindenhol jelen van a múlt

2020.04.19. 11:00

Nemcsak a kolbász, a látnivalók miatt is érdemes felkeresni Gyulát

Nemcsak a kolbászról híres Gyula: különleges látnivalóinak, szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeinek, egyedülálló történelmi és kulturális értékeinek köszönhetően a népszerű hazai úti célok közé tartozik.

Osváth Sarolta

A város jelképe a több mint hatszáz éves gyulai vár Fotó: programturizmus.hu

A Dél-Alföld keleti részén, közvetlenül a román határ mellett, a Fehér-Körös partján fekvő, tipikus alföldi kisváros már ötezer évvel ezelőtt lakott terület volt. A történelem viharos évszázadainak emlékei azonban főként az elmúlt évezredből maradtak fenn.

A város jelképe a több mint 600 éves gyulai vár, amely Közép- és Kelet-Európa egyetlen épen maradt gótikus, sík vidéki téglavára. Az 1400-as években épült masszív erődítményt gyönyörűen helyreállították, a vármúzeum állandó kiállításai elbeszélik a történelmi múlt eseményeit, maga a vár pedig különleges díszletéül szolgál a város kiemelkedően gazdag nyári, szabadtéri kulturális eseményeinek.

Az Almásy-kastély Látogatóközpont interaktív kiállítása egyedülálló élményt nyújt Fotó: termeszetjaro.hu

Gyulán a négycsillagos Várfürdő gyógyvize is sokak számára vonzó, a gyógyfürdőt évente egymillióan látogatják. A hozzá kapcsolódó gyönyörű strand és az Almásy-kastély 8,5 hektáros parkja, tele különleges növényekkel, árnyas ligetekkel, a családosok kedvencévé is teszi. A testi-lelki kikapcsolódásra vágyókat 19 medence és a wellness változatos szolgáltatásai várják. A felújított Almásy-kastély Látogatóközpont különleges interaktív kiállítása pedig egyedülálló élményt nyújt: a dulaizmus korának főúri életvitelét a legkorszerűbb technika felhasználásával ismerhetjük meg, mégpedig a kastély hajdani életét kiszolgáló cselédség profi módon szervezett tevékenysége alapján.

Az egykor harminc teremben zajló főúri életforma hátterében betekinthetünk a konyhába, az úrnő személyes szolgálatában lévő komorna szobájába, a női szalonba, a nagy ebédlőbe, ahol 24 szék vette körül a hatalmas, kihúzható asztalt. Megismerhetjük egyebek közt a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a pukedliző komorna mindennapi életét, a cipőpucolás „művészetétől” a kulcsos szoba titkaiig, de bepillantást nyerhetünk a ház urának férfiasan berendezett dolgozó- és könyvtárszobájába is.

A város jelképe a több mint hatszáz éves gyulai vár
Fotó: programturizmus.hu

Érdekes gyulai látnivaló a XIX. század elején épült barokk stílusú Ladics-ház is, amelynek hat szobája egy polgári család öt generációjának egymástól öröklött berendezésein keresztül bemutatja a XIX–XX. század életmódját, kultúráját, szokásait.

Gyulán született Erkel Ferenc zeneszerző, a magyar Himnusz megzenésítője és a nemzeti opera megteremtője. Szülőházában megtekinthetők a kántortanító család relikviái, emlékei, az Erkel-szobában pedig a zeneszerző személyes tárgyai, köztük a sakktáblája és figurái is. Gyulán a tiszteletére évente sakkemlékversenyt tartanak.

Műemléki védettséget kapott Gyula híres, 1840-ben megnyitott Százéves Cukrászdája.

A copf stílusú épületben 150 éves biedermeier cukrászati berendezés látható. A múlt századi hangulatot árasztó falak között még ma is isteni bonbonokat és kávét készítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában